Forumul tinerilor activi. Ediția II



La 16 noiembrie 2018 Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) a prezentat publicului un nou model de integrare pentru tineri din medii minoritare – „IntegrACT – integrare prin acțiune”. Modelul a fost pilotat de IRI timp de 2 ani și implementat în parteneriat cu o serie de parteneri locali cu finanțare din cadrul „Programului de granturi 2018” pentru organizațiile de tineret, susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

„Forumul tinerilor activi” – un nou brand marca IRI lansat în 2017 are drept scop promovarea conceptului de activism civic incluziv la nivel local în rîndul tinerilor din mediul rural.

Anul acesta cei 70 de participanți (tineri din 17 localități, ONG-uri locale și naționale, primari, specialiști de tineret, consilieri raionali, reprezentați ai ministerului, media) au discutat despre succesele și provocările din domeniul tineret, în special la nivel local.

Evenimentul a fost salutat de Ruslan Stânga (director executiv, IRI), Mariana Bruma (consilier raional, Consiliul Raional Drochia) și Svetlana Savițchi (consultant în direcția tineret, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM), care au vorbit despre importanța implicării active a tinerilor în implementarea cu succes a politicilor de tineret din RM.

Tatiana Costev, coordonatorul proiectului “IntegrACT Plus”, a prezentat succint principalele realizări ale proiectului(PDF, 307 kB).

Partea cea mai importantă a evenimentului a fost panelul “Am reușit” – un model de prezentare interactiv similar formatului TEDx, în care tineri din 6 comunități ale RM și-au prezentat istoriile sale de succes și au povestit liber despre cum au reușit să depășească apatia, izolarea și neîncrederea în sine implicîndu-se cu efect în diverse acțiuni de promovare a politicilor de tineret la nivel de comunitate.

Pe lîngă propriile istorii de viață, tinerii au transmis și cîteva mesaje de motivare pentru toți tinerii din RM:

„Dragi tineri, să credeți în propriile forțe, pentru că noi putem mult mai mult decît știm că putem”. – Elvira Drangoi, s. Zîrnești, r-ul Cahul.

„Vă îndemn și pe voi să nu fiți indiferenți, căci poate voi sunteți viitorii conducători ai statului, și vă îndemn să vă implicați, căci Implicarea este Schimbare”. – Alexandru Mincovschi, s. Ursoaia, r-ul Cahul.

„Vă îndemn să nu vă temeți, acționați, ocupați-vă cu lucrurile care vă plac. Dezvoltați-vă și contribuiți la dezvoltarea comunității”. – Mihaela Petrov, or. Vulcănești, UTA Găgăuzia.

„Cel mai important lucru pe care-l pot aduce ca sfat este să fiți activi, puteți cădea și cădea, dar trebuie să vă ridicați, dacă aveți un scop să nu vă fie frică să-l urmați”. – Nicolai Dîșli, or. Ceadîr-Lunga.

Evenimentul, organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în cadrul proiectului „IntegrACT PLUS”, a avut drept scop scoaterea în evidență a valoarii activismului civic în rândul tinerilor la nivel local în Republica Moldova, dar și de a prezenta un model de integrare a tinerilor minoritari în activism civic și participare.

„Evenimentul de astăzi vine încă odată să confirme importanța implicării tinerilor la nivel local. În mod special, acest forum este pentru tinerii din orășelele și satele Republicii Moldova care au reușit să facă ceva. Pentru noi este o bucurie să putem să vorbim nu doar despre probleme, ci și despre anumite succese. Sigur că succesele sunt modeste, dar noi credem în efectul de replicare a acestor succese și anume în modelul nostru integrat care l-am testat în ultimii doi-trei ani și am văzut că funcționează”, spune directorul IRI.

Forumul tinerilor activi – ediția II este o continuare a primei ediții a forumului desfășurat în octombrie 2017, fiind implementat în cadrul Programului de granturi 2018 pentru organizațiile de tineret, susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Următoarea ediție a Forumului Tinerilor Activi, este planificată pentru luna octombrie 2019.

Evenimentul a fost mediatizat de revista „Moldova în progress”.