Campionii Vârstnici în Promovarea Drepturile Omului au solicitat respectarea drepturilor persoanelor în etate

Ajută-ne să distribuim acest articol:

 

Campionii Vârstnici în Drepturile Omului au lansat o provocare Guvernului prin intermediul unui film video marca Kiki Challenge. Persoanele în etate vor astfel să atragă atenția autorităților la respectarea drepturilor vârstnicilor și să solicite, în mod repetat, factorilor de decizie din țara noastră să participe la ședințele Grupului de lucru de tip deschis ale ONU privind îmbătrânirea.

Vârstnicii s-au întrunit astăzi într-o ședință, organizată de HelpAge International Moldova și au discutat despre drepturile lor la servicii de sănătate și la protecție împotriva violenței și abuzului. În cadrul evenimentului, au fost abordate lacunele serviciilor geriatrice și ale celor de sănătate mintală din țara noastră, precum și accesul vârstnicilor victime ale violenței la asistență juridică, consiliere psihologică și compensație financiară.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, organizații ale societății civile ce lucrează cu persoane în etate, organizații/structuri ce apărară drepturile omului în țara noastră, precum și voluntari care se implică activ în realizarea drepturilor persoanelor în etate.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost premiați cei mai activi luptători pentru drepturile persoanelor în etate din comunitățile care au lansat proiecte de asistență a vârstnicilor, în colaborare cu HelpAge International Moldova.

Întrunirea Campionilor Vârstnici în Drepturile Omului a fost organizată de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, în cadrul campaniei ”Vârsta Cere Acțiuni”, organizată de 11 ani în Moldova. La nivel global, Campania ”Vârsta Cere Acțiuni” a fost inițiată de HelpAge International în anul 2007, în 27 de țări, și s-a extins în peste 55 de țări anul acesta. Campania oferă oportunitate persoanelor în vârstă să se întrunească cu reprezentanții Guvernului și factori de decizie, pentru a discuta cele mai stringente probleme cu care se confruntă. Campania își propune să ofere persoanelor în vârstă posibilitatea de a solicita dreptul la autonomie și independență; îngrijire pe termen lung și îngrijire paliativă; egalitate și nediscriminare; protecție împotriva violenței, abuzului și neglijenței.

Un studiu efectuat de Organizația HelpAge International Moldova în 2015, relevă că 28,6% dintre persoanele vârstnice au fost victime ale abuzului sau violenței. Totodată, aproape jumătate (48,4%) dintre cei chestionați au raportat că nu au beneficiat de medicamente compensate, iar 4% nici nu știau că pot obține medicamente gratuite din farmacii. Totodată, 1 din 10 vârstnici nu-și pot procura medicamentele de care au nevoie din cauza că acestea sunt prea scumpe.

HelpAge International susține persoanele în etate să-și revendice drepturile, să lupte împotriva discriminării și să depășească sărăcia, pentru a duce o viață demnă, sigură, activă și sănătoasă.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.