Activismul civic și participarea comunitară – singura cale de a renaște comunitățile rurale din Republica Moldova



Pe parcursul anilor 2014-2018 Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) a implementat un proiect pilot menit să împuternicească comunități minoritare din mediul rural, să consolideze capacități de responsabilitate cetățenească, să apropie oamenii din diverse medii în jurul unei probleme comune oferindu-le instrumente și oportunități de dezvoltare.

Proiectul a fost implementat la nivel local în 22 de comunități minoritare din diferite regiuni din Moldova în strânsă colaborare cu reprezentanții administrațiilor publice locale. Pe final de proiect echipa IRI a organizat o activitate de evaluare pentru a trage o linie de final și a discuta cu facilitatorii regionali despre succesele și provocările proiectului precum și despre posibile planuri de viitor.

În alocuțiunea sa pe început de eveniment directorul executiv IRI Ruslan Stânga a menționat:

“Timp de 4 ani Institutul pentru Inițiative Rurale cu sprijinul dvs. a organizat un număr14 traininguri pentru 130 persoane cheie din 22 de comunități, inclusiv reprezentanți ai APL și ai mediului de afaceri care au învățat continuu despre valorile democrației participative incluzive. Echipa IRI și partenerii au mobilizat în jurul grupurilor de inițiativă locale un număr de 3320 de persoane dintre care 20 de primari și 28 de antreprenori. Cele 37 mini-granturi oferite în valoare de 630.000 lei au contribuit la soluționarea a 35 probleme comunitare (parcuri, pavilioane, terenuri de joacă, fîntîni, stații de autobuz, panouri informative, trotuare etc.) – toate bunuri de interes public, toate realizate cu muncă voluntară. Valoarea contribuției din partea APL și antreprenorilor a fost de peste 1,4 mln lei – deci a întrecut valoarea granturilor cu 122%. În acest sens, proiectul demonstrează că la sate există potențial… Pentru a fi mai aproape de comunități echipa noastră a parcurs peste 30000 km. Suntem mîndri de voi”.

Echipa IRI a discutat cu facilitatorii locali despre gîndurile și impresiile lor legate de această inițiativă. Cîteva din impresiile facilitatorilor:

„Cel mai important rezultat al acestui proiect comun a fost că oamenii din comunitate au început să creadă în noi”. – Pelagheia Cioban, facilitator local, s. Cazaclia, UTA Gagauzia.

„E greu să dezvolți activism civic la sate. Trainingurile dvs. au fost utile în acest exercițiu de lucru cu oamenii”. – Elena Radiță, facilitator local, s. Mihaileni, r-ul Rîșcani.

“Pe parcursul acestor ani am învățat să învăț continuu, să valorific cunoștințe noi. Dezvoltarea mea personală a crescut”. – Elena Anghiș, facilitator local, s. Alexanderfeld, r-ul Cahul.

„Ne-am molipsit de activism civic. Ce am învățat la voi am aplicat în practică. Am aplicat la un alt proiect și am obținut finanțare. Acum avem alte 6 grupuri de inițiativă la noi în comunitate”. – Tatiana Cazanji, facilitator local, or. Vulcănești.

Proiectul a oferit spaţiu şi expertiză pentru studiu şi interacţiune, pentru instruire continuă, dar şi pentru rezolvarea practică a problemelor comune din diferite comunităţi minoritare. Modelul IRI de incluziune a grupurilor minoritare a fost prezentat public în cadrul Tîrgului Comunităților Active organizat de IRI în noimebrie 2017.

“Din tot ceea ce am văzut în Republica Moldova abilitarea civică și participarea comunitară în viziunea noastră este singura cale de a renaște comunitățile rurale din Republica Moldova, inclusiv cele minoritare. Modelul nostru e valabil în egală măsură pentru toate comunitățile rurale”, a concluzionat dl. Stânga.

În cadrul acestui proiect Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) a utilizat experiența acumulată în trecut și a pus în valoare dimensiunea de “peer-to-peer learning”, în care beneficiarii experimentați ai proiectului au instruit noi participanţi. Componenta de mentorat a avut menirea să sprijine și să asiste grupurile de inițiativă nou-formate la nivel local.

Acest proiect se implementează de către Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu WSOS/GLC from NW Ohio, Statele Unite ale Americii.n 150