Agenda CJI pentru luna august



În cea din urmă lună de vară, Centrul pentru Jurnalism Independent vă va întâmpina cu... mesajul robotului și răspunsuri automate pe email. Și asta, pentru că în perioada 30 iulie - 5 august ne vom afla în vacanță, ca să ne reîncărcăm bateriile și să ne pregătim pentru începutul anului școlar (ce legătură are anul școlar și de ce e important, aflați puțin mai jos). Partea bună e că promitem să răspundem cu niște mesaje creative.
 

  • Pe durata lunii august, portalul Media-azi.md va publica actualități din domeniul mass-media și articole de sinteză la teme importante. În special, vom urmări reacția Procuraturii la amenințările și insultele lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor, vom analiza cât profit aduc afacerile media, iar experta media Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, ne va povesti despre responsabilitatea jurnalistică și fenomenul de „înfuriere” a publicului.
  • Mediacritica.md va publica studii de caz și analize în care vor fi explicate cazurile de manipulare și propagandă în 12 instituții de presă din Republica Moldova. De asemenea, pe portal veți putea urmări știri, un video cu vloggerul Andrei Bolocan și un tutorial despre platforme online gratuite cu ajutorul cărora poți învăța o limbă străină. 
  • La mijlocul lunii august, vom începe pregătirile pentru anul de studii ce vine și vom organiza două instruiri în domeniul educației mediatice pentru profesorii de gimnaziu. În urma acestui curs, profesorii instruiți vor putea preda cursul opțional Educație pentru Media elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a. Instruirile vor avea loc la Chişinău la o săptămână distanță: primul în perioada 10-12 august 2018, iar al doilea, respectiv, în 17-19 august 2018. 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. La cele mai delicate și complicate întrebări de ordin juridic vom oferi răspunsuri în cadrul rubricii „Juristul Presei”, oferind și sfaturi practice care pot ușura activitatea de zi cu zi a jurnaliștilor. 
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va continua campania de admitere pentru anul de studii 2018-2019 (da, și aici tot ne pregătim de noul an de studii). Toți cei care au absolvit o facultate / un colegiu ori sunt în ultimul an de studii - la zi sau cu frecvență redusă și doresc să îmbrățișeze o profesie nouă sau, de ce nu, să-și îmbunătățească abilitățile în arta scrisului și a comunicării sunt îndemnați să aplice dosarul la una din cele mai bune școli de jurnalism din țară. 

          Mai multe detalii despre procedura și criteriile de admitere găsiți pe www.scoaladejurnalism.md și pe pagina noastră de Facebook.
 ________________________________
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi, și Mediacritica, Twitter și Instagram.
 
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.