Participarea civică scoasă în evidență prin colaborarea dintre tineri și mass media locale



Peste 200 de tineri din mai multe localități din R. Moldova s-au implicat activ pe parcursul lunii trecute în activitățile instituțiilor de presă locale și regionale, învățând din prima sursă cum să creeze propriile produse mediatice.

IREX Europe a susținut în luna mai inițierea unor parteneriate între tineri și mass media regională prin intermediul instruirilor oferite de instituțiile de presă, care, la rândul lor, au reușit astfel să înțeleagă mai bine interesele și necesitățile acestui important segment demografic.

Pentru Angela Zaharova, de la postul regional Elita TV, a fost o revelație că tinerii dețineau anumite competențe media : ”Am descoperit tineri care știau deja să filmeze și să editeze un material”, a menționat jurnalista.

Cel puțin 50 de materiale jurnalistice vor fi produse ca urmare a colaborării dintre tineri și media regională în cadrul granturilor mici[1], al programului ”Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, susținut financiar de Uniunea Europeană.

Elita TV din Rezina, Expersul din Ungheni, Observatorul de Nord de la Soroca, Bas TV  de la Basarabeasca și Pro Media de la Cimișlia sunt beneficiarii din acest an. Scopul este de a spori calitatea și cantitatea producției locale, dar și interacțiunea și încrederea în comunitățile locale, prin intermediul produselor jurnalistice realizate de tineri.

În luna mai curent au avut loc un șir de activități realizate în comun de către tineri și mass media:

  • Instruiri media pentru tineri (Pro Media, Elita TV și Expresul)
  • Sesiuni de orientare prin care tinerii au făcut cunoștință cu mass media locală (Elita TV)
  • Cafenele publice pentru tineri (Expresul), menite să identifice subiectele importante la nivel local.

Tinerii au reușit să creeze propriile lor reportaje video, cu ajutorul mentorilor de la BAS TV https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=29f-fnEUWuk și Observatorul de Nord  https://www.youtube.com/watch?v=WjDJuCuBX7s).

 

[1] http://irex-europe.fr/2018/05/09/moldovan-youth-working-with-local-media/