Mai mulți tineri jurnaliști vor petrece stagii la instituțiile media din R. Moldova



Un nou grup de 13 jurnaliști au devenit recent beneficiarii burselor de stagii oferite de organizația IREX Europe în cadrul programului ”Consolidarea presei independente și a educației mediatice”. Ei au fost selectați în baza unui concurs lansat în luna februarie, în proces fiind antrenați și viitorii lor mentori de la instituțiile de presă unde urmează să-și desfășoare stagiul.

 La sfârșitul lunii martie ei au beneficiat de 2 zile de trening Elemente de practică jurnalistică on-line, tv, radio, presă scrisă. Introducere în jurnalismul de investigație” , moderate de Natalia Melnic, redactor șef la Newsletter  și Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă. Pe 26 aprilie, a avut loc cea de-a treia zi de instruire, în care reporterii de la Radio Europa Libera : Liliana Barbăroșie, Diana Răilean și Coreliu Durnescu i-au inițiat pe tineri în jurnalismul de Radio și TV, oferindu-le sfaturi practice și încurajîndu-i să devină jurnaliști curioși și curajoși.

”Au fost trei zile utile, în care mi-am consolidat cunoștințele obținute la facultate și în care am aflat lucruri noi. Cel mai util cred că a fost totuși împărtășirea experienței  de lucru a jurnaliștilor și sfaturile practice pe care ni le-au oferit”, a mărturisit Violeta Țuțuianu,  studentă la facultatea de Jurnalism și stagiară la Ziarul de Gardă.

În cadrul acestui stagiu, tinerii jurnaliști vor petrece cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 6 luni,  ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul instituțiilor de presă, unde vor produce  cel puțin un reportaj video de 5-10  minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova și vor mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege, bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele video vor fi produse cu sprijinul Asociației Telejurnaliștilor Independenți (ATI - www.reporterdegarda.md), OWH TV Studio (http://www.owh.md/home.php), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org),  Canal Regional – Bas TV (https://bas-tv.md/ , NewsMaker (http://newsmaker.md/)   și vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale.

Menționăm că IREX Europe oferă posibilități de stagii tinerilor jurnaliști începând cu anul 2015. Pînă în prezent 25 de jurnaliști au beneficiat de burse de stagiu.

IREX Europe est o organizație non guvernamentală, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste  și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.irex-europe.fr