Povara prostiei noastre: o lege inutilă golește buzunarele moldovenilor cu 100 milioane de lei



O bună guvernare înseamnă înlăturarea actelor inutile, care sunt o povară pentru cetățeni și aduc doar bătăi de cap. Chiar dacă în ultimii ani se depun eforturi pentru a elimina sute de acte nefolositoare, totuși numărul celor rămase rămâne a fi enorm, iar daunele provocate de existența lor se ridică la sute de milioane de lei.

Azi vreau să atrag atenția asupra unei absurdități: Certificatul de la Fisc privind lipsa datoriilor în cazul unei tranzacții imobiliare. De ce doar de la Fisc? De ce nu și de la: gaz, electricitate, apă, salubritate, asociația de locatari.  Ce treabă are fiscul cu relația dintre două persoane care vor să facă o tranzacție? Dorește cumpărătorul să afle datoria care este asupra unui imobil nu are decât, dar pentru ce să condiționezi tranzacția cu existența unei singure datorii?

Ce avem în rezultat. Anual conform datelor de la registru peste 450 mii persoane efectuează operațiuni cu bunurile imobile. Anual 450 mii persoane trebuie să meargă pe drumuri să stea în rând și să obțină un certificat de care nimeni nu are nevoie. Mergeți la un serviciu Fiscal din Chișinău, veți vede că unicul birou unde e coadă este cel care eliberează astfel de Certificate. Fiscul are persoane angajate special pentru aceasta: să elibereze certificate inutile. Statul pierde anual pentru aceste eliberări de certificate circa 10 milioane de lei.

Însă pierderile cetățenilor sunt de 10 ori mai mari. Imaginați-vă  450 mii persoane, anual pierd câte minim  jumate de zi de muncă pentru obținerea acestui certificat. Drept rezultat pierderile financiare directe ale cetățenilor se ridică la 100 milioane lei anual, aici includem, ziua pierdută, transport, multiplicarea documentelor inutile. O să râdeți, dar anual numai hârtie se consumă 13,5 tone pentru eliberarea acestui Certificat. 

Am numărat literele din această normă absurdă - 112 la număr. Alfabetul nostru este cel mai scump din lume fiecare literă dintr-o lege proastă ne costă UN milion de lei în fiecare an.

Așa și trăim.

P.S. Sper foarte mult că un deputat va înregistra un proiect de lege prin care să anuleze aceste 112 litere absurde