Educația media pentru tineri și stimularea jurnalismului civic la nivel local  – susținute de un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova



Peste 700 de tineri  informați privind educația media, 80 de traininguri în toată țara, două  festivaluri multimedia, 10 instituții media locale susținute în cadrul unui program de granturi mici, zeci de discuții publice în comunități, sute de materiale media realizate de tineri și distribuite în spațiul public - acestea sunt activitățile proiectului pe care își propun să le desfășoare timp de doi ani, organizațiile implementatoare, IREX Europe și AO Centrul Media pentru Tineri, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

La prima etapă a proiectului, reprezentanți ai organizațiilor implementatoare au vizitat comunități din sudul, centrul și nordul țării, pentru a discuta cu tineri, adulți și jurnaliști din presa locală. În funcție de necesitățile și problemele identificate în localități, vor fi organizate discuții publice și vor fi inițiate apeluri de granturi mici pentru implicarea tinerilor în media locală. În desfășurarea activităților se vor implica și partenerii proiectului – Teatrul Spălătorie și OWH Studio.

„Dezvoltarea societății civile și promovarea libertății de exprimare sunt unele dintre prioritățile asistenței Uniunii Europene pentru Moldova. Sperăm că acest proiect dedicat tinerilor va stimula implicarea lor mai mare în comunitate și va contribui la dezvoltarea media locală”, a menționat Elena Madan, manager proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul ședinței de lansare a proiectului.

În luna ianuarie, echipa de implementare a discutat cu tineri din Rezina, Florești, Soroca, Drochia, Hâncești, Nisporeni și cu jurnaliști de la instituțiile media din aceste raioane – Ziarul Cuvântul, Impuls TV, Elita TV, Glia Drochiană, Flor TV, Impuls TV, Drochia TV, Curierul de Hîncești, HN24.md, Observatorul de Nord, Sor TV.

Proiectul „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi” se va desfășura în perioada Noiembrie 2017 - Noiembrie 2019. Suma proiectului este de 417 417 EURO, finanțarea EU constituind 95%, adică 396 546 EUR.

Acest proiect este implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

flag yellow

Articol adaugat de: Alina Găină