API a lansat portalul www.stopfals.md



Asociația Presei Independente (API) a lansat portalul www.stopfals.md – platforma online a Campaniei împotriva informaţiilor false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată în ultimii doi ani de API în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova. Pagina electronică are sloganul “Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice”, iar scopul pe care şi-l propune API prin lansarea acestui portal este diminuarea impactului falsurilor mediatice şi dezvoltarea capacității cetăţenilor de analiză critică a informației.

Portalul www.stopfals.md este actualizat cu articole care demască informațiile false, vădit tendențioase şi care distorsionează realitatea, analize şi comentarii, alte materiale relevante despre fenomenul „știrilor false” din mass-media şi din alte surse de comunicare, cum ar fi reţelele de socializare. Site-ul are un design atractiv şi o structură accesibilă, dispune de elemente multimedia moderne şi oferă diverse module interactive de comunicare cu utilizatorii. Astfel, cititorii pot semnala informaţiile pe care le consideră false, iar echipa API le va verifica şi va comunica rezultatul. Totodată, portalul va prezenta un top al falsurilor şi date statistice privind numărul de informaţii false şi distorsionate publicate de diferite instituții media din Republica Moldova şi de peste hotare, baza de date fiind actualizată continuu.

Totodată, platforma www.stopfals.md va familiariza cititorii cu instrumentele moderne de fact-checking, prin intermediul cărora pot fi verificate informațiile apărute în spațiul public, identificate falsurile promovate în text, imagini, video. În următoarele luni, experţii API vor relua întâlnirile cu consumatorii de produse media din diferite regiuni ale Moldovei, în cadrul cărora se discută despre tehnicile de manipulare informațională și cum ne putem proteja de efectul nociv al acestora.

Portalul www.stopfals.md este completat în două limbi, versiunea în limba română fiind deja disponibilă, iar cea în limba rusă urmând să fie activată în prima decadă a lunii ianuarie 2018.

Asociația Presei Independente (API) reaminteşte consumatorilor de produse media şi jurnaliştilor din țară şi de peste hotare că site-ul Stopfals.com care a apărut recent în spațiul online, este un site-clonă care nu are nicio legătură cu organizațiile care desfăşoară Campania împotriva informațiilor false şi tendențioase STOP FALS!. Acest site a preluat neautorizat logotipul şi disclaimerul campaniei pentru a deturna campania şi a-şi atribui o identitate străină, încercând astfel să dea credibilitate unor știri false şi informaţii distorsionate pe care le publică.

Pentru informații suplimentare:

(022) 220995 (persoană de contact – Ion Mazur)

E-mail: stopfals@stopfals.md

Web: www.stopfals.md