GALA CASMED „Oamenii Schimbării” și-a desemnat cei 12 câștigători în domeniul îngrijirilor comunitare



Asociația Obștească CASMED a premiat realizările remarcabile în domeniul îngrijirilor  comunitare. În cadrul ceremoniei Gala CASMED, organizată cu suportul Fundației Elvețiene HEKS/EPER, au fost oferite 12 premii pentru cele mai de succes inițiative sociale ce au contribuit la schimbarea și dezvoltarea societății.

Cu genericul „Atitudinea face diferența!”, Gala are drept scop identificarea și promovarea modelelor de bună practică în domeniul îngrijirilor comunitare, aprecierea eforturilor și a sprijinului oferit comunității de către prestatorii publici și privați, ONG-uri, APL-uri și persoane fizice.

„CASMED este alături de persoanele în etate de 7 ani și zi de zi împreună cu asistentele medicale și lucrătorii sociali încercăm să le facem bătrânețea mai ușoară. Cunoaștem multe organizații și persoane care oferă asistență și sprijin celor mai puţin ajutorați. De aceea, prin intermediul Galei ne-am propus să apreciem eforturile lor, dar și să stimulăm spiritul de implicare socială și să inspirăm tot mai mulți oameni să-și asume responsabilitate față de cei aflați în nevoie și să contribuie la schimbarea comunității”, a declarat Natalia Postolachi, directorul executiv al Asociaţiei Obştești Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la domiciliu „CASMED”.

„Sunt mândră să fiu astăzi alături de dumneavoastră și să sprijin Gala CASMED „Oamenii Schimbării”. În contextul migrației sporite această inițiativă vine să promoveze și să încurajeze toți prestatorii de servicii comunitare să se implice activ în viața comunității și să ofere sprijin persoanelor singure aflate în dificultate. Permiteți-mi să felicit atât beneficiarii, cât și prestatorii de servicii comunitare și să vă îndemn să continuați și mai departe, deoarece contribuiți la creșterea calității vieții persoanelor în etate, aducând bucurie pe fețele lor, a ținut să sublinieze Veronica Cazacu, Reprezentanta de țară a Fundației Elvețiene HEKS/EPER.

Astfel, cu rezultate fructoase de-a lungul celor 10 ani de activitate în domeniul îngrijirilor comunitare printre care se numără oferirea ajutorului pentru 600 de vârstnici, efectuarea operațiilor oftalmologice și renovarea mai multor case ale beneficiarelor, echipa „Homecare” a Asociației pentru Educație „Neoumanist”, din Strășeni a obținut premiul pentru cea mai bună echipă mobilă pentru îngrijiri comunitare.

Cel mai activ Consiliu Raional a fost declarat Consiliul Sângerei, care prin suportul financiar oferit pentru implementarea serviciilor de îngrijiri socio-medicale la domiciliu a făcut posibil ca peste 300 de vârstinici din Prepelița, Sângerei să aibă acces la servicii de calitate la ei acasă.

De asemenea, pentru suport în dezvoltarea, dar și promovarea îngrijirilor la nivel local și raional, organizarea și desfășurarea acțiunilor de sănătate, voluntariat și îmbunătățirea condițiilor de trai a fost premiată Primăria comunei Sărata-Veche, Fălești.

Pentru implementarea cu succes a proiectelor privind dezvoltarea și promovarea serviciului de îngrijire la domiciliu, prevenirea și tratamentul diabetului zaharat în Moldova, dar și dezvoltarea voluntariatului – Asociația Obștească „Homecare” din Chșinău este câștigătoarea titlului de Cel mai activ ONG în domeniul îngrijirilor comunitare.

Pentru implicarea activă a diasporei  în soluționarea problemelor vârstnicilor din localitate, dezvoltând proiectele „Adoptă un bătrân” și „Parcul tinereții-aleea demnității”, Primăria din satul Cobâlea este premiată la categoria „La început de drum în domeniul îngrijirilor comunitare”.

Drept cel mai activ voluntar în domeniul îngrijirilor comunitare a fost desemnată Mandalac Zinaida, orașul Florești.

Jurnalista Galina Alcaz  din cadrul companiei Teleradio Moldova a fost premiată pentru o abordare pro-activă, obiectivă și consecventă a subiectelor despre îngrijirile comunitare, dar și pentru identificarea oportunităților prin care pot fi dezvoltate acestea.

Pentru cea mai mare contribuție financiară datorită căreia au fost deschise locuri de muncă pentru 4 lucrători sociali și 2 asistenți medicali, fiind posibilă deservirea a peste 600 de beneficiari este premiată Primăria orașului Fălești.

Tatiana Zatîc, Şef Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învingătoare la categoria Politici pentru îngrijiri comunitare datorită contribuției sale privind elaborarea standardelor de calitate, regulamentului de organizare și funcționare și multe alte acte normative care ghidează activitatea prestatorilor, pentru a asigura servicii de calitate pacienților.  

La categoria Cea mai de succes activitate realizată de către autoritatea publică este desemnată Primăria satului Mihăileni, raionul Râșcani pentru crearea Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Dumitru Musteață”.

Pentru crearea serviciilor de îngrijire la domiciliu accesibile pentru circa 400 vârstnicii vulnerabili din câteva localitati ale raionului Fălești a fost desemnată câștigătoare Asociația Obștească „Pro-Asistență și Dezvoltare Comunitară”, comuna Ciolacul Nou.

La categoria Responsabilitate socială este câștigătoare Asociația Obștească „Prudens”, din Răspopeni, Șoldănești.

Premianții au fost selectați în urma unui concurs deschis, la care au fost depuse 54 de candidaturi. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul cu care au contribuit la creșterea calității serviciilor comunitare și a beneficiarilor acestora.

Articol adaugat de: Victoria Mudreac