Adresare oficială către Ambasade



Excelențelor lor,
Peter MICHALKO, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova
Eva GUTJAHR, Șef Adjunct al Oficiului Consiliului Europei în Moldova
Michael SCANLAN, Șeful Misiunii OSCE în Moldova
James PETTIT, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova
Julia MONAR, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Moldova
Lucy Joyce OBE, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova
Signe BURGSTALLER, Ambasadorul Regatului Suediei în Moldova
 
 

Excelențele Dvstră,

Organizațiile semnatare, membri activi ai societății civile, prin prezenta din nou aduc în atenția Dvstră situația alarmantă în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova. Atacurile verbale și denigrările se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește.

În prezent, observăm că comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor: aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului.

Noi am fost martorii unui șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Soloviev; atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate.

Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice. Astfel, în primele luni ale anului curent, Centrul de Investigații Jurnalistice a câștigat un proces împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) în legătură cu refuzul accesului la informații despre donatorii partidelor politice. Însă autoritatea de reglementare nu a respectat decizia instanței și nu a oferit informații atunci când jurnaliștii s-au adresat din nou.

O altă sursă de îngrijorare este decizia repetată a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a amâna examinarea cererii de cesiune a TV8, care solicită transferarea proprietății formale ale postului către o asociație publică finanțată de jurnaliști. CCA a decis în favoarea amânării după ce a primit adresări din partea asociațiilor drepturilor de autor și a agenților economici, care cereau achitarea pretinselor datorii și invocau procese de judecată. Luând în considerare durata posibilelor procese judiciare, se poate presupune că transferul proprietății va dura până la trei ani, astfel periclitând capacitatea postului de a-și susține activitățile financiare și subminând potențialul său de instituție media independentă.

Numai în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat. Jurnaliștii filmau într-un loc public, și persoanele care i-au împiedicat să facă acest lucru nu au reprezentat nici o autoritate, fiind cetățeni privați. Abuzurile ca acestea sunt inacceptabile și trebuie să fie condamnate. Misiunea autorităților ar trebui să includă menținerea și protejarea libertății presei și libertății jurnaliștilor, creând condiții optime pentru munca lor. Din nefericire, autoritățile din Republica Moldova nu-și văd misiunea în acest fel, preferând să rămână inactive atunci când jurnaliștii sunt intimidați.

Noi, organizațiile semnatare, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu deteriorarea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor. Asemenea încălcări sunt contrare normelor democratice și statului de drept și contravin principiilor și valorilor europene, atât de des invocate de guvernare. Considerăm că este datoria noastră să atragem atenția publicului și să facem apel la comunitatea diplomatică ca aceasta să intervină și să ceară autorităților Republicii Moldova să asigure respectarea libertăților fundamentale ale mass-media, care presupun lipsa de piedici în activitatea jurnliștilor.

Apelăm la Dvstră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale. Noi cerem autorităților să își reevalueze rolul de apărare a libertăților democratice și să devină mai proactive în asigurarea transparenței, accesului la informații și libertății presei. Acest lucru uneori înseamnă sancționarea celor care acționează împotriva acestor valori.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice APEL
Centrul de Investigații Jurnalistice Moldova
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul Libertății Presei
Centrul ”Acces-Info”
Comunitatea ”WatchDog.MD”
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Transparency International Molodova
Asociația ”Promo-Lex”
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER
Institutul pentru Politici Publice
Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”
IDIS ”Viitorul”
Centrul de Politici și Reforme