Despre tehnologia Strip-till la a 5-a ediție a Zilei Câmpulu



Joi, pe data de 12 octombrie 2017, în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova) a fost desfășurată cea de-a 5-a ediție a seminarelor științifico-practice intitulate generic „Zilele Câmpului”. Aceste seminare au fost dedicate promovării practicilor de management durabil al terenurilor și a tehnologiilor folosite în sistemul de agricultură conservativă, iar a cincea ediție a seminarului a fost dedicată utilizării tehnologiei Strip-till.

IMG_6572

Gazda acestei ediții a Zilei Câmpului a fost S.R.L „Roua Piersicului” din localitatea Tochile-Răducani, raionul Leova. Reprezentantul SRL-ului, dl Eugen Adam, a împărtășit experiența sa de utilizare a tehnologiei Strip-till la culturile de porumb, iar participanții au avut posibilitatea de a vedea cum lucrează în câmp câteva utilaje achiziționate și folosite de reprezentanții SRL-ului „Roua Piersicului” (cultivator și semănătoare). Domnul Sergiu Gavrilaș, consultant în cadrul proiectului MAC-P și profesor universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a oferit detalii despre implementarea pas cu pas a acestei tehnologii și a răspuns la întrebările producătorilor interesați de implementarea acestui tip de agricultură conservativă.

IMG_6649

La eveniment au participat circa 30 de persoane, producători agricoli din sud-vestul țării, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale și studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova.

Reamintim că edițiile anterioare ale seminarelor științifico-practice au fost desfășurate în localitățile Rediul de Sus, raionul Fălești (Ediția I), Cimișeni, raionul Criuleni, (Ediția a II-a), Plop, raionul Dondușeni (Ediția a III-a) și Sărata-Galbenă, raionul Hâncești (Ediția a IV-a). Cele cinci ediții ale Zilei Câmpului au fost organizate în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) în scopul de a promova soluții pentru o agricultură competitivă în Republica Moldova cu ajutorul tehnologiilor no-till și strip-till (semănatul direct).

Proiectul MAC-P are ca obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Pentru atingerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului este deschisă o linie de finanțare prin granturi post-investiționale intitulată „Managementul durabil al terenurilor” destinată producătorilor care care aplică practici prietenoase mediului. Fondurile necesare sunt asigurate de către Banca Mondială, Guvernul Suediei, Guvernul Republicii Moldova și Facilității Globale de Mediu (GEF).

IMG_6642