Managementul durabil al terenurilor promovat la Sărata Galbenă, Hâncești



Pe data de 28 septembrie 2017 echipa proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P” a desfășurat cea de-a 4-a ediție a seminarelor științifico-practice dedicate promovării practicilor de management durabil al terenurilor și tehnologiilor folosite în sistemul de agricultură conservativă.

Evenimentul a fost găzduit de Gospodăria Țărănească „Moroz Alla” din Sărata Galbenă, raionul Hîncești, unde participanții au avut posibilitatea de a vedea rezultatele semănatului direct în baza culturilor cerealiere. De asemenea, producătorii agricoli veniți la acest seminar științifico-practic au aflat mai multe informații despre practicile de agricultură conservativă și utilajele agricole moderne în ansamblu, având posibilitatea să vadă cum lucrează în câmp câteva utilaje achiziționate și folosite de reprezentanții GȚ „Moroz Alla” (tocătorul de tip MaxiCut Dalbo și un model de semănătoare performantă NO-TILL).

Profesorul universitar Sergiu Gavrilaș, consultant al proiectului MAC-P, a oferit informații privind specificul tehnologiei de cultivare a grâului de toamnă în cadrul sistemului conservativ de agricultură (semănat direct), oferind modele și soluții pentru problemele cu care se confruntă producătorii în procesele de recoltare, asolament, fertilizare și semănat în acest tip de agricultură.

La acest eveniment au participat circa 50 de persoane, majoritatea fiind producători agricoli din sud-vestul țării. Pe lângă aceștia, au participat și furnizori de tehnică agricolă, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, precum și studenți de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Ce-a de 4-a ediție a Zilei Câmpului este reflectată și în cadrul reportajelor realizate în emisiunea „ABC-ul Fermierului” de la postul de televiziune Agro TV Moldova.

IMG 6544