API lansează campania „Fii cu ochii pe autorități!” și o “linie verde” cu apel gratuit în probleme care țin de accesul la informație și transparență decizională



Asociația Presei Independente (API) și portalul www.moldovacurata.md lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” se desfășoară în perioada septembrie 2017- martie 2018 și va include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli semnalate de cetățeni la “linia verde” cu apel gratuit, deschisă în perioada campaniei.

Astfel, în următoarele luni, API și portalul MoldovaCurata.md vor organiza întâlniri cu cetățenii din 10 localități mari din republică, la care se va discuta despre accesul la informație, mecanismele și instrumentele de implicare în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local, în monitorizarea realizării acestor decizii și a utilizării banilor publici. Participanților le va fi oferită broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă. Publicația conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile.

În cadrul campaniei „Fii cu ochii pe autorități!” a fost deschisă “linia verde” cu apel gratuit de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030. Cetățenii sunt îndemnați să semnaleze cazurile de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API va răspunde la întrebările adresate de cetățeni, va acorda asistență în formularea cererilor de acces la informație, iar în câteva cazuri va reprezenta beneficiarii în eventuale procese judiciare care vor fi intentate împotriva instituțiilor și autorităților care îngrădesc accesul la informație. Consultanța gratuită la ”linia verde” va fi acordată până la 31 martie 2018. Răspunsurile la cele mai relevante întrebări ale cetățenilor vor fi publicate de portalul www.MoldovaCurata.md, în ziarele și pe paginile web ale redacțiilor membre și partenere ale API. De asemenea, jurnaliștii de investigație vor documenta cazurile de abuzuri în utilizarea banilor publici, semnalate de public, aceste cazuri fiind aduse ulterior în atenția instituțiilor publice responsabile la nivel național și organelor de drept.

Această campanie se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.