Apă cu detergent? Nu, mulțumesc!



Apa este estența vieții și fără ea nu am putea supraviețui decît doar cîteva zile. Cu cît este mai pură apa pe care o bem, cu atît mai sănătoși suntem. Dar putem fi siguri că bem apă curată?

 Pînă a ajunge în paharul nostru, apa parcurge un drum lung și contactează cu diferite medii și substanțe, unele bune, altele rele sau chiar toxice. Impactul substanțelor chimice sofisticate din  componența detergenților moderni pe care îi folozim zilnic în casele noastre este vast: fiind greu sau chiar imposibil de epurat, acestea contaminează apele de suprafață, se infiltrează în sol , afectînd flora și fauna, și, pînă la urmă ajung și în paharul de apă pe care îl consumăm.

Nu mai folosim detergenți dacă aceștia deja sunt parte indispensabilă a vieții noastre? Ba nu, înlocuim detergenții clasici cu detergenții eco! Produsele de curățat ecologicice au în componența sa bacterii nepatogene și diverse enzime, sunt biodegradabili, prietenoși naturii și omului, nu poluează solurile și apele. În această categorie intră atît substanțele simple care se isprăvesc de minune cu treburile casnice, cum ar fi oțetul sau bicarbonatul de sodiu ș.a., cît și detergenții produși de fabrică după tehnologii speciale și marcate corespunzător.

Centrul Național de Mediu lansează o campanie de informare privind avantajele utilizării detergenților ecologici, primul eveniment fiind organizat în or.Bălți. Startul campaniei îl dăm vineri, 14 iulie, ora 9, în Piața Vasile Alecsandri. În program: experimente cu detergenți clasici și ecologici, master-class-uri de aplicare a detergenților ecologici home-made, concursuri pentru copii și adulți și tombolă cu premii, expoziția produselor de spălat și curățat eco disponibile pe piața noastră. Vă așteptăm!