Studenții celei de-a XI-ea promoții ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au primit Certificatele de Studii



Zece luni de muncă intensă, provocări inedite, întâlniri memorabile și discuții aprinse s-au scurs cât ai clipi din ochi. Și iată că joi, 29 iunie, în cadrul unei ceremonii festive, unsprezece tineri și tinere și-au primit multașteptatele certificate de absolvire ale Școlii de Studii Avansate în Jurnalism pentru anul academic 2016-2017. Entuziasmați și plini de optimism, studenții spun că nu se vor opri aici și că își vor croi drumul spre o carieră jurnalistică de succes.

De la eveniment nu au lipsit și cei care, timp de zece luni, i-au ghidat și i-au învățat meserie pe studenții noștri - instructorii ȘSAJ. Mentorii i-au felicitat pe deja foștii lor discipoli pentru curajul și perseverența de care au dat dovadă în acest demers deloc simplu de a-și încerca puterile în media. Totodată, ei i-au îndemnat să facă un jurnalism de calitate, să-și clădească o reputație bună în presă și să transpună în practică tot ceea ce au învățat la școală. Și anume...

De la Diana Răilean și Elena Robu tinerii au aflat la ce întrebări trebuie să răspundă o știre; Nicolae Pojoga le-a spus care e secretul unei fotografii reușite. Împreună cu Ludmila Andronic studenții au creat propria revistă, iar Vitalie Dogaru le-a explicat ce este un interviu informativ, de investigare, interpretativ și de analiză. Alina Radu i-a inițiat în articole lungi și le-a explicat, pas cu pas, cum se realizează o investigație jurnalistică. De la Tatiana Puiu ei au aflat ce este un subiect de interes public și când este permisă intervievarea unui copil, iar cu Nadine Gogu tinerii au discutat despre etică și deontologie jurnalistică.

Împreună cu Liliana Nicolae, Diana Răilean și Vasile Botnaru, au descoperit specificul jurnalismului radio și au aflat cum să „creeze” imagini în mintea ascultătorului. De la Denis Rusu și Dumitru Marian au învățat totul despre camera de filmat și au însușit programul de editare video. Alături de Dorin Scobioală, Oxana Iuteș și Andrei Cibotaru au simțit pe propria piele cum e să fii reporter de televiziune și au realizat propriul buletin de știri. Liliana Barbăroșie și Tatiana Ețco le-au vorbit despre particularitățile jurnalismului online, iar Dumitru Ciorici i-a învățat să îmbine conținutul original cu viteza maximă.

Lucia Bacalu-Jardan, Adrian Petcu și Dorin Scobioală le-au explicat cum se lansează și cum se administrează o afacere în mass-media, iar Ina Grejdeanu - cum se elaborează și gestionează un proiect media. Ion Chișlea i-a învățat să „umanizaze” cifrele din jurnalismul economic; cu Anatolie Golea, Alina Țurcanu și Sorina Ștefârță au discutat despre ultimele evenimente de pe arena politică internă și europeană. Cu Lilia Curchi studenții au explorat mediul înconjurător; de la Elena Cioina au aflat cum se reflectă corect subiectele sensibile; Cristina Mogîldea i-a învățat gramatică, iar cu Petru Macovei tinerii au realizat un ziar despre și pentru locuitorii satului Săiți, raionul Căușeni.

Dacă vrei să fii și tu să devii parte a acestei mari familii pre numele Școala de Studii Avansate în Jurnalism, să înveți meserie de la profesioniștii din domeniu și să intri în incitanta lume a mass-media, îți amintim că în această perioadă la ȘSAJ continuă Admiterea pentru anul academic 2017-2018. Dar academic este doar anul - în rest, multă muncă practică, exerciții pe teren, discuții deschise pe cele mai diverse teme. Pentru că așa se învață și se face jurnalismul.

Mai multe detalii despre procedura și criteriile de admitere le puteți găsi pe www.scoaladejurnalism.md și pe pagina noastră de Facebook.