Serviciul de intervenție timpurie în Moldova se extinde



Extinderea serviciului de intervenție timpurie pe tot teritoriul țării va face posibilă monitorizarea şi depistarea precoce a copiilor cu dizabilități, cu ulterioara asistență a acestora şi a familiei. În cadrul conferinței naționale „Progrese și perspective de implementare a Serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie în Republica Moldova”, organizată de Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, directorul executiv al acestuia, Ivan Puiu, a spus că este foarte importantă empatia fată de părinții copiilor cu dizabilități, ca aceștia să nu-şi piardă speranța. Familia unui copil cu dizabilități de multe ori are nevoie de mai mult ajutor decât copilul. Aici vorbim despre suport psihologic şi informațional.

Potrivit lui Ivan Puiu, fără părinți bine informați nu ne putem aștepta la succese în dezvoltarea copilului cu deficiențe. Implicarea copiilor în activități de rutină zilnică le creează deprinderile de viață necesare. Colegiul Ministerului Sănătății a decis la 30 mai extinderea serviciului de intervenție timpurie în toate raioanele, până la începutul anului 2018. În acest scop, vor fi instituite echipe interdisciplinare mobile, care vor acorda asistență copiilor cu retard fizic și cognitiv.

Viceministrul sănătății, Liliana Iaşan, a spus că dezvoltarea la scară națională a serviciului de intervenție timpurie nu necesită foarte mulți bani. Problema e în lipsa de specialiști. Mai ales în sate, unde, în lipsa pediatrilor, medicii de familie nu întotdeauna fac față sarcinii să descopere cât mai devreme o dizabilitate care impune o intervenție timpurie. „Dacă unui copil la vârstă fragedă îi va fi stabilită necesitatea intervenției timpurii, valoarea acestui copil va creste în timp, nu doar social, dar şi economic”, a subliniat viceministrul sănătății.

Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Valentina Stratan, a menționat că fiecare copil trebuie să crească sănătos şi trebuie să ne orientăm spre prevenirea dizabilităților severe. Deputata a spus că există o problemă aparte ce ține de sustenabilitatea mai multor servicii sociale la nivel local, care după finalizarea finanțării au trecut la gestiunea autorităților publice locale, care nu dispun de banii necesari pentru a le asigura funcționalitatea. „Vom face tot posibilul ca factorii de decizie să asigure de la bugetul de stat finanțarea pentru aceste servicii”, a dat asigurări Valentina Stratan.

Părinții beneficiari ai serviciului de intervenție timpurie prestat de Centrul „Voinicel” au povestit despre experiențele prin care au trecut și și-au exprimat recunoștința pentru faptul că, datorită dedicației specialiștilor, mulți dintre copii au reușit să fie integrați în instituții de învățământ de masă şi să obțină succese.

Conferința organizată de Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” face parte din proiectul „Consolidarea unui sistem incluziv și democratic de servicii de intervenție timpurie pentru copii cu dizabilități în Republica Moldova”, finanțat de AHEAD-Moldova/Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.