Specialiști în eficiență energetică, pregătiți după un program internațional



Cu susținerea Uniunii Europene, 50 de specialiști din dreapta și stânga Nistrului, s-au întrunit la Chișinău pentru a face schimb de experiență în cadrul Programului de formare a Managerilor Energetici Europeni – EUREM. Participanții au efectuat vizite în teritoriu, s-au familiarizat cu legislația și noile tehnologii în domeniu, au luat parte la o masă rotundă organizată de Camera de Comerț și Industrie (CCI), în cadrul Programului finanțat de UE ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Potrivit președintelui CCI Sergiu Harea, cei peste 50 de participanți activează atât în sectorul privat, cât și în cel public. Inițial, ei au beneficiat de instruiri teoretice și practice, desfășurate la Chișinău, Bălți și Tiraspol.

„Scopul acestui programul este să pregătim specialiști calificați, capabili să elaboreze și să implementeze proiecte de eficientizare a consumului de energie pentru diferite tipuri de construcții. Utilizarea rațională a resurselor tradiționale și valorificarea resurselor regenerabile de producere a energiei rămâne a fi o prioritate pentru țara noastră, inclusiv pentru agenții economici, deoarece în costul produsului finit se regăsesc și cheltuielile pentru consumul de energie, fapt ce influențează competitivitatea mărfurilor autohtone”, a menționat președintele CCI.

Referindu-se la oportunitatea organizării instruirilor EUREM, Serghei Caștanov, participant la program, a spus că a aflat mai multe informații relevante și practici europene: „Pentru specialiștii de pe malul stâng al râului Nistru asemenea cursuri sunt o noutate. Trainingurile, vizitele la obiectivele centralei Termoelectrica au fost binevenite, oferindu-ne posibilitatea să vedem tehnologiile și echipamentele utilizate aici, să comunicăm și să obținem răspunsuri la întrebări. Indiferent de domeniul de activitate al unei companii, eficiența energetică este o preocupare majoră, de aceea sunt sigur că voi pune în aplicare cunoștințele obținute.”

În cadrul mesei rotunde, Sergiu Lungu, proiectant-arhitect, a afirmat că participarea la EUREM va deschide noi oportunități pentru el și compania sa: „Le vom putea propune clienților proiecte de edificii energoeficiente. Când vom participa la tendere, vom avea un avantaj competitiv în plus.”

Instruirile EUREM se vor finaliza cu susţinerea unui examen teoretic şi practic. Participanții la curs vor primi Certificatul de Manager Energetic European – document recunoscut la nivel internațional, iar cei mai buni dintre ei vor merge la un stagiu practic în Germania.

EUREM constituie un program standardizat de instruire, desfășurat în 27 de ţări, inclusiv în 13 state membre ale Uniunii Europene.

Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și a comunităților locale.