Top trei evenimente 2016: stabilitatea politică fragilă, acordul cu FMI și aprobarea bugetului pentru 2017



Anul economic 2016 a fost marcat de trei evenimente. Este vorba de stabilitatea politică fragilă, semnarea acordului cu FMI și aprobarea bugetului pentru anul 2017, potrivit opiniei experților IDIS Viitorul, Viorel Chivriga și Iurie Gotișan exprimată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

”Anul 2016 a fost pozitiv pentru economia Republicii Moldova în condițiile în care s-au aprobat legile restante. Printre ele este și legea bugetului pentru anul 2016 și 2017. Acest lucru a dat o gură de aer economiei, însă principala bubă rămâne competitivitatea redusă. Un lanț vicios  care ține pe loc productivitatea forței de muncă și majorarea exporturilor. Or, în 2016, exporturile în termeni reali au fost mai mari, dar ca volum mai mici – un argument al competitivității scăzute”, a explicat Iurie Gotișan.

La rândul său, Viorel Chivriga se întreabă dacă avansul economic din 2016 este sănătos sau unul pur moldovenesc. Acest lucru trebuie să dea de gândit autorităților. ”În Republica Moldova nu vedem o schimbare de paradigmă a dezvoltării economice, o schimbare sănătoasă pe partea sectoarelor economice (industrie, agricultură, servicii n.a).”.

Potrivit lui, economia Republicii Moldova se mișcă pe spirală: într-un an mai bine în alt an – prost. Cea mai mare parte a vinei o poartă sistemul, deoarece la numirea persoanelor în funcții de conducere se exclude principiul meritocrației. Ba mai mult, e foarte greu să schimbi ceva în anul preelectoral, iar 2017 este unul preelectoral în condițiile în care în 2018 avem alegeri parlamentare.

În concluzie, Viorel Chivriga a spus că 2016 a fost marcat și de reducerea fluxurilor de investiții ca urmare a suspendării finanțărilor partenerilor de dezvoltare. ”Dacă vrem investiții trebuie să creăm condiții adecvate pentru plasatorii de capital, autoritățile publice locale. E nevoie doar de voință politică”.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.