David Barstow, laureat al Premiului Pulitzer pentru jurnalism de investigaţie, va participa ca expert la Forumul mass-media 2016



În cadrul Forumului mass-media din Republica Moldova, ediţia 2016, care se va desfăşura la 2-3 decembrie 2016 în mun. Chişinău, vor avea loc două master-classuri ale unor experți din străinătate. Unul dintre experți este David Barstow, jurnalist american, senior editor la The New York Times, de trei ori laureat al premiului Pulitzer pentru reportaj de investigație (2013, 2009) şi pentru serviciu public (2004).

Jurnalistul american va avea un master-class cu genericul ”Arta interviului de investigație” şi va povesti, din propria experiență de peste 30 de ani de jurnalism, despre elementele importante ale unei investigații jurnalistice – de la idee până la publicare.

De-a lungul carierei sale, David Barstow a obținut numeroase premii pentru articolele sale de investigație. În 2013, împreună cu Alejandra Xanic von Bertrab, a câştigat prestigiosul Premiu Pulitzer pentru o investigaţie care a prezentat felul în care lanţul de magazine Wal-Mart a folosit mită pentru a obţine o poziţie dominantă pe piaţa din Mexic. În 2009 i-a fost oferit Premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre foşti generali, deveniți comentatori media, influențați de Pentagon pentru a susține necesitatea războiului din Irak.

În 2004, D. Barstow a fost premiat cu Pulitzer pentru articolele despre cazurile de deces şi vătămare a angajaților americani, demascând angajatorii care încălcau regulile de securitate la locul de muncă.

Notă: Premiul Pulitzer a fost instituit în anul 1904 de jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer, fiind acordat anual pentru merite deosebite: reportaje, fotografii, romane și înregistrări muzicale. Premiatului i se acordă şi suma de $10.000.

În comunitatea jurnalistică, Premiul Pulitzer este echivalat cu premiul Nobel acordat cercetătorilor sau cu premiul Oscar din cinematografie.

Nu uitați: Forumul mass-media 2016 va avea loc la 2 și 3 decembrie 2016 în mun. Chişinău. Înregistrarea participanților are loc până la data de 20 noiembrie inclusiv, pe pagina electronică www.mediaforum.md

Forumul mass-media 2016 este organizat de Consiliului de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist și responsabil prin susținerea rețelei regionale a structurilor de autoreglementare”, Ambasada SUA în Republica Moldova şi Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Pentru informaţii suplimentare:

tel.: (022) 210602

(persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare)

www.mediaforum.md