Forumul Parteneriatului Estic îndeamnă Guvernul Moldovei să colaboreze activ cu societatea civilă



Adunarea anuală a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic 2015, care a avut loc în perioada 19-21 noiembrie la Kiev, a adoptat o serie de rezoluții, inclusiv una cu privire la situația politică din Republica Moldova.

În fiecare an, Forumul societății civile al Parteneriatului Estic adoptă o serie de rezoluții în cadrul Adunării anuale - cel mai înalt organ de decizie al Forumului. În acest an, au fost adoptate nouă rezoluții cu privire la subiectele de interes major pentru Forum.

În Rezoluția privind situația politică din Moldova,
Adunarea Anuală a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, împreună cu platforma națională din Moldova, își exprimă îngrijorarea față de situația politică din Republica Moldova care afectează procesul de integrare europeană a țării, precum și transformarea democratică a instituțiilor statului.

”Adunarea Generală a Forumului este dezamăgită de modul în care autoritățile implică societatea civilă în dialogul privind depășirea crizei politice și își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește stagnarea procesului de reformă. O astfel de abordare influențează distructiv asupra procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE. La un an de la semnarea documentului, doar 21% din Planul de Acțiuni privind implementarea  Acordului de Asociere a fost realizat. Astfel, este evident că Moldova are mari restanțe în procesul de integrare europeană”, se spune în rezoluție.

Reprezentanții delegației moldovenești la CSF PaE au subliniat faptul că încălcarea obligațiilor Guvernului în ceea ce privește procesul de asociere cu UE a influențat negativ asupra încrederii populației în Uniunea Europeană și continuă să afecteze negativ imaginea Uniunii Europene în Republica Moldova. De asemenea, abordarea Guvernului față de cooperarea cu societatea civilă este una iresponsabilă și lipsită de orice voință reală de a respecta agenda de reforme.

Platforma Națională recunoaște, de asemenea, sprijinul UE pentru punerea în aplicare a Agendei de Asociere, sprijinul politic și economic, precum și implicațiile în ceea ce privește promovarea bunăstării sociale a cetățenilor din Republica Moldova și din regiune. În acest sens, cea de-a 7-a reuniune a Forumului de la Kiev îndeamnă Uniunea Europeană să aibă o atitudine mai severă față de reprezentanții Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova și să solicite prezentarea unor dovezi concrete în ceea ce privște realizarea reformelor și a progresului obținut în combaterea corupției, depolitizarea instituțiilor de stat și diminuarea concentrației în mass-media.

Totodată, Adunarea solicită UE să intensifice sprijinul pentru promovarea imaginii Uniunii Europene în Republica Moldova și pentru combaterea dezinformării cu privire la UE în rândul cetățenilor.

Despre alte rezoluții adoptate la Forum cititi aici: http://infoeuropa.md/cooperarea-europeana/forumul-parteneriatului-estic-indeamna-guvernul-moldovei-sa-colaboreze-activ-cu-societatea-civila