Prima casă de procesare și ambalare a strugurilor din Republica Moldova a fost inaugurată astăzi la Costești, Ialoveni



1

Evenimentul s-a desfășurat astăzi în prezența ministrului în exercițiu al dezvoltării regionale și construcțiilor, Vasile Bîtca, al ministrului în exercițiul al agriculturii, Ion Sula, președintelui raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, directorul interimar al ADR Centru, Eduard Ungureanu, asociaților din cadrul proiectului, dar și a mai multor locuitori ai satului Costești.

Vasile Bîtca, ministru în exercițiu al dezvoltării regionale și construcțiilor, a felicitat primăria satului Costești, dar și asociația de producători de struguri cu această ocazie. „ Evenimentul  pe care-l sărbătorim astăzi este rezultatul unor eforturi conjugate a ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ministerului agriculturii, ADR Centru, primăriei Costești și Asociației de producători de struguri din Regiunea Centru. Astăzi ne putem mîndri cu construcția acestui obiectiv și dorim ca acesta să servească drept exemplu pentru toți producătorii din întreaga țară. Acest proiect este unul pilot  și sîntem bucuroși că agricultorii din raionul Ialoveni au acum posibilitatea să păstreze și să ambaleze strugurii de masă în conformitate cu standardele europene.  Sectorul agricol are nevoie de susținere și sperăm ca această practică să fie preluată cît mai curînd în diferite regiuni ale țării."

Casa de ambalare a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională„Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export". Învestiția totală pentru construcția casei de ambalare a fost de 26 975,89 mii lei, suma oferită din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională fiind de 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei au constituit contribuția asociației de producători de struguri din regiune. Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de struguri de masă și fructe din Regiunea de Dezvoltare Centru. 

Mai mulți localnici care au participat la eveniment și-au exprimat speranța că acest obiectiv va aduce sprijin economic satului prin deschiderea noilor locuri de muncă și oferirea posibilității de a dezvolta afaceri în satul natal.

Lucrările de construcție în cadrul acestui proiect au demarat în primăvara anului 2014. Casa de ambalare are suprafaţa de 2880 m2 şi include un frigider de 6000 tone. În scurt timp vor fi instalate toate utilajele de sortare a strugurilor și va fi inițiată procedura de testare a depozitelor frigorifice.

FOTOGRAFII