Vopsea, pensule, hârtie. În trei penitenciare din Moldova s-a dat startul training-urilor de terapie prin artă pentru deținuți



La 16 aprilie curent, colaboratorii ”Viața Nouă” au petrecut prima activitate în cadrul proiectului ”Reintegrarea deținuților vulnerabili prin accesul la studii”, sponsorizat de către organizația ”DVV International Moldova”. În două penitenciare – nr.15 și nr.4 din orașul Cricova – peste douăzeci de persoane care își ispășesc pedeapsa, au participat la un grup mai puțin obișnuit, în cadrul căruia au desenat, și-au împărtășit emoțiile, și-au analizat desenele proprii și cele străine și au învățat cum să coexiste și să interacționeze în cadrul grupului.

Relatează Inna Vutcariov, psihologul ”Viața Nouă”, unul dintre formatorii activităților: ”Proiectul care a fost lansat cu succes astăzi, presupune formarea stabilității emoționale la deținuți, precum și formarea aptitudinilor de confecționare a lucrărilor hand made. Noi ne dorim ca băieții să învețe să depășească hotarele gândirii standardizate, pentru ca să poată vedea posibilități mai mari de realizare a propriului potențial și, pregătindu-se de eliberare, să dețină aptitudini care cu siguranță vor fi utile pentru ei în procesul de reintegrare”.

IMG 4685

Performanța proiectului  - 30 de persoane instruite din trei penitenciare din Moldova (Nr.4, Nr.9, Nr.15), care vor învăța să confecționeze diferite articole de lucru manual. Cele mai bune creații ale băieților vor fi prezentate la expoziția care va avea loc în octombrie curent. În plus, unul dintre scopurile programului este informarea deținuților despre serviciile sociale existente, precum și despre metodele de atingere a stabilității emoționale și a comunicării calitative cu alți oameni. ”Grupurile de terapie prin artă se vor desfășura o dată pe lună, grupurile de hand made – 1-2 ori, în dependență de măsura în care băieții se vor descurca cu sarcinile”, a concluzionat Inna Vutcariov.

Iată ce ne-au împărtășit participanții înșiși ai proiectului:

 ”Astăzi am învățat să ne auzim și să ne ascultăm unul pe celălalt, ceea ce este foarte important în condițiile în care ne aflăm acum. În plus, ne-am amintit de copilărie – vopsele, creioane colorate, toate acestea ne-au ajutat să facem abstracție pentru câteva ore de viața cotidiană a închisorii”.

”Sper că acest proiect va aduce o notă nouă și proaspătă în viața noastră și ne va ajuta să cunoaștem și să învățăm ceva într-un mod nou. Noi le suntem recunoscători tuturor celor care vin la noi cu dorința de a ne ajuta și a-și împărtăși cu noi cunoștințele. Pentru noi aceasta este foarte important”.

 http://positivepeople.md/