Cehii vor susține Regiunea Centru în realizarea dezvoltării regionale



descărcare

Pe 19 martie curent, ADR Centru a fost gazda unei delegații din partea Ambasadei Republicii Cehe și a Agenției de Dezvoltare Cehă, reprezentanții căreia se află într-o vizită de lucru pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 09 - 20 martie 2015. Reprezentanții acestora au avut întrevederi cu Agențiile de Dezvoltare Regională Centru, Nord și Sud cu scopul de a rezolva problemele și întrebările aparute pe parcursul inițierii realizării sau în procesul de realizare a proiectelor finanțate de Republica Cehă a căror beneficiari sunt ADRurile din RM.

Directorul ADR Centru, Tudor Meșina, a prezentat specificul Regiunii Centru, dar și avantajele proxemității cu municipiul Chișinău. De asemenea oaspeții au fost interesați de colaborările agenției cu partenerii străini.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre disponibilitatea Agenției de Dezvoltare Cehă de a asigura asistență Regiunii Centru prin oferirea unui expert care să faciliteze procesul de conectare a oamenilor la serviciile de salubrizare create prin implementarea mai multor proiecte regionale în centrul țării.

Oaspeții au specificat că programul de expediere al  experților în țări străine este o practică nouă pentru Agenția de Dezvoltare Cehă, dar speră să fie una de succes. La moment se colectează cererile de la instituțiile care au nevoie de un expert străin, inclusiv de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, după care toate cererile vor fi studiate și se va selecta expertul în dependență de domeniul pentru care este solicitat.

Este foarte important ca lucrul experților să fie o parte componentă a procesului de implementare a unui proiect, astfel încît rin eforturi comune să ajungem la indicatorii pe care ni i-am propus de la început.

Reprezentanții Agenției Cehe au mai specificat că cererile pentru experți vor fi analizate către luna aprilie-mai, iar apoi urmează selectarea experților și determinarea perioadei în care acesta va fi disponibil să ofere asistența solicitată.

Aducem la cunostință că Republica Ceha, anual finanțează proiecte în suma de cca 3 mln EURO pe teritoriul RM, și sectorul Dezvoltării Regionale este un sector prioritar în programul de dezvoltare CZ-RM.