Fii onest, fii modern - depune on-line declaraţia privind impozitul pe venit!



Corespunzător legislaţiei fiscale a Republicii Moldova, persoanele fizice care au mai multe surse de venit sunt obligate să prezinte anual declaraţia cu privire la impozitul pe venit (CET08).

Campania declarării veniturilor persoanelor fizice pentru anul 2014 a luat start în ianuarie, iar termenul limită de prezentare a acestora şi pentru achitarea impozitelor aferente este 25 martie. Până la finisarea procesului de depunere au mai rămas zile numărate. De aceea, contribuabilii care nu au reuşit încă să prezinte declaraţia sunt îndemnaţi să-şi respecte obligaţiunile fiscale.

Prezentarea declaraţiei pe venit este obligatorie pentru persoanele care:

  • lucrează la două sau mai multe locuri de muncă, unde obțin salariu care, cumulativ, depăşeşte suma totală de 27 852 lei pe an;
  • au obţinut venituri atât sub formă de salariu, cât şi din vânzarea proprietății, a căror sumă totală depăşeşte 27 852 lei pe an;
  • nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vânzarea proprietății (case, apartamente, maşini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depăşesc suma scutirii personale de 9 516 lei;
  • îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară;
  • solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Declaraţia pe venit poate fi completată utilizând aplicaţia ,,Declaraţie rapidă”, disponibilă pe portalul servicii.fisc.md sau în Excel, formularul căruia poate fi descărcat preventiv de pe site-ul fisc.md. Declaraţiile completate astfel vor fi ulterior tipărite, semnate şi prezentate pe suport de hârtie la Inspectoratul fiscal.

Totodată specificăm, că de curând a fost lansat serviciul „Declaraţie electronică precompletată” pentru inspectori fiscali. Această metodă presupune deplasarea la un oficiu fiscal cu buletinul de identitate, în baza căruia inspectorul fiscal va genera forma CET08 deja precompletată cu informaţia disponibilă în sistem. Este necesar verificarea datelor, la necesitate - modificarea acestora, semnarea declaraţiei, eventual achitarea datoriilor faţă de stat, în cazul existenţei acestora.

Totuşi, pentru comoditatea persoanelor care au obligaţiunea de a raporta către SFS, recomandăm completarea şi expedierea declaraţiei pe venit prin Internet, cu ajutorul serviciului online ,,Declaraţie electronică”.

Modalitatea de prezentare electronică este mai operativă şi mai eficientă, întrucât contribuabilul nu este nevoit să se deplaseze la Serviciul Fiscal de Stat şi să efectueze cheltuieli suplimentare. Serviciul „Declaraţie electronică” oferă posibilitatea de a depune declaraţia 24/24 şi în condiţii de maximă comoditate: de acasă, de la birou, de peste hotare, De asemenea, această metodă prevede oportunitatea de a genera individual o declaraţie deja precompletată cu toate datele disponibile în sistemul informaţional fiscal, de a modifica la necesitate informaţia afişată şi de a expedia electronic declaraţia autorităţii fiscale.

Conectarea la serviciul „Declaraţie electronică” pentru persoanele fizice se efectuează GRATUIT, în baza buletinului de identitate prezentat în original şi copie la unul din centrele de conectare a Î.S.”Fiscservinform”: or. Chişinău, str. Ştefan cel Mare 162, etajul 2, biroul 220 (în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare); or. Bălţi, str. Ştefan cel Mare 128; or. Comrat, str. Comsomolului 20 şi or. Cahul, str. Tolstoi 2.

La conectare, persoana fizică va recepţiona o semnătură electronică, eliberată pe o perioadă de 2 ani, necesară pentru autentificarea declaraţiei privind impozitul pe venit prezentată SFS în format electronic.

Serviciul „Declaraţie electronică” este dezvoltat de Î.S. ”Fiscservinform” - administratorul tehnico-tehnologic al SFS, fiind disponibil pe portalul servicii.fisc.md.

Pentru informaţii suplimentare despre declaraţia privind impozitul pe venit (CET08) şi modalitatea de conectare a persoanelor fizice la serviciul „Declaraţie electronică” contactaţi Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0 8000 1525.