IGP: Numărul sesizărilor pe cazuri de violență în familie este în creștere



Publicată la 18 martie 2007 și în vigoare din 18 septembrie 2008, Legea Nr. 45 este acea lege specială care reglementează prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Deși a devenit funcțională abia din anul 2010, odată cu adoptarea prevederilor privind mecanismul de implementare a Legii, în ultimii patru ani numărul infracțiunilor calificate ca violență în familie practic s-a dublat de la an la an. VIDEO AICI

Vladimir Cazacov, șef-adjunct Direcția Generală Ordine Publică, Inspectoratul General al Poliției: “De când a intrat în vigoare Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie s-au schimbat foarte multe în Republica Moldova, în special în abordarea acestui fenomen. Nu numai poliția a devenit responsabilă de activitatea de prevenire și combatere, au apărut și alte organe ale statului cărora le-au fost atribuite anumite sarcini în acest domeniu, cetățenii au devenit mai cunoscuți cu fenomenul că există, putem spune că doamnele au devenit mai emancipate, deoarece nu mai tolerează fenomenul dat în relațiile lor de familie”. 

Referindu-se la date statistice, Vladimir Cazacov menționează că numărul infracțiunilor de violență în familie este în creștere. Acest fenomen se datorează nu faptului că au apărut mai multe cazuri de violență în familie, dar faptului că populația a devenit mai informată, sesizează organelor de poliție aceste fapte de violență. Polițiștii au devenit mai informați, aplicând corect legislația la documentarea faptelor de violență în familie, fiind exclusă răspunderea contravențională. Toate faptele de violență în familie, la moment sunt interpretate ca infracțiuni, din acest motiv și statisticile ne arată o creștere semnificativă. Spre exemplu în anul 2014 creșterea criminalității la general s-a datorat fenomenului violenței în familie.

“Sigur de la începutul implementării legislației au apărut multe probleme, neexistând acel mecanism de implementare a Legii. După adoptarea Legii 167, prin care au fost făcute mai multe modificări a legislației, inclusiv în Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civil, au apărut mecanisme clare de aplicare a legislației, respectiv de aplicare a acelei Ordonanțe de protecție, de apărare a victimelor violenței în familie și a apărut acel articol în Codul Penal 201¹ - violența în familie în baza căruia se documentează în prezent toate faptele de violență în familie”, a mai explicat șeful-adjunct al Direcției Generale Ordine Publică, IGP.

Vladimir Cazacov vine și cu o serie de recomandări, pentru autorități la moment este un scop primordial, iarăși ajustarea legislație, deoarece a fost adoptată acea Convenție de la Istanbul cu privire la prevenirea și combaterea formelor de violență față de femei și violenței în familie și necesită ajustarea legislației la aceste prevederi. Pentru cetățeni o recomandare ar fi ca să nu tolereze fenomenul violenței în familie. Luând în considerația că aceste fapte pot fi sesizate de mai mulți actori inclusiv de cetățeni care intră în contact persoanele victime ale violenței în familie, ar fi o recomandare ca să fie raportate toate aceste cazuri, adică oamenii să nu fie indiferenți la suferința celor de aproape.

Mai multe date statistice pentru anii 2010-2014, privind numărul infracțiunilor de violență în familie, a ordonanțelor de protecție supravegheate, victime care au beneficiat de ordonanță de protecție, dar și numărul sancțiunilor aplicate pentru încălcarea ordonanțelor de protecție aici

“Legea 45 la 7 ani de la publicare: Retrospectivă și necesități” este o inițiativă Promo-LEX în contextul a 7 ani de la publicarea Legii Nr.45 privind prevenirea și combaterea violenței în familie.