Spune Nu discriminarii



Auzind cuvântul "discriminare", deodată ne duce gândul la o nedreptate. Doar că noi,oamenii, mai puţin ne facem timp pentru a măcelari astfel de gânduri prin minţile noastre, pentru că numai după cunoaştere şi sesizare le-am putea trece si prin prisma sufletească. Multe sunt motivele pentru care şi la Orhei s-a desfăşurat un training, care avea ca destinaţie sufletul omului şi perceperea semnificaţiei şi importanţa expresiei "Noi nu discriminăm". Faptul că celor de la CRTO le-a reuşit foarte bine organizarea acestui eveniment, în incinta Bibliotecii Publice Raionala A.Donici, am putut culege pe tot parcursul trainingului din 7 februrie. Invitaţii de onoare au fost cei de la CIDO, aducând cu ei istorii vii, eroi şi exemple, demne de urmat. Ca beneficiari am avut atât psihologi, coordonatori, dar în mare parte tineri, ceea ce ne-a bucurat enorm, pentru că doar generaţiile ce vin sunt speranţa într-o lume mai bună fără discriminare.

Începutul a fost atât de promiţător, încât foarte uşor am fost prinşi pe unda "bunătăţii şi a toleranţei" de către Rodion Gavriloi. Atât de simplu ne-a demonstrat că suntem înconjuraţi de steriotipuri şi aparenţe şi cu multă certitudine ne-a arătat că: "Noi judecăm oamenii dupa infăţişare!"

Eroii zilei rămân a fi Xenia, Artiom si Alexandru. Cei care mândri ne-au povestit că provin din familiile unor luptători, care nu şi-au lăsat copiii copleşiţi de emoţiile si judecăţile care veneau cu carul din afară. Succesele lor ne-au impresionat atât de mult, încât încă mult timp vor fi un motiv pentru discuţii, exemple şi schimbări în abordare.

Dacă au înţeles ori au învăţat ceva pentru ei, să ascultăm vocea tinerilor, şi de această dată a Cristinei Boţan, consilier CRTO: "Trăim într-o țară democratică, unde toți ne cunoaștem drepturile și mai puțin obligațiile. Acționăm, judecăm și etichetăm conform unor criterii bine stabilite de noi, de societate. Suntem dependenți de standarte, iar diferenţele nu le acceptăm, căutăm sub orice formă să le evităm. Suntem vrăjiți de coperți...conținuturile nu ne mai interesează..

Discriminarea - una dintre cele mai grave și actuale probleme a societății...soluția căreia începe de la conștientizarea valorilor și atitudinii noastre față de anumite persoane, alegeri și preferințe. Comportamentul nostru, determinat de steriotipuri, și deprinderea de a ne formula răspunsuri automate, fără a intra în esență, ne pune în situația de a ne crea o impresie greșită. Zilnic ne lovim de intoleranță, boala societății noastre... Pentru a trăi într-o armonie completă cu noi și cu cei ce ne înconjoară, ar trebuie să trecem barierile exercițiului de înțelegere, toleranță...Inconștiența cu care tratăm lucrurile, afectează prezentul și poate distruge viitorul....Te-ai gîndit cel puțin o dată care pot fi consecințele discriminării?...Ești conștient de faptul că un gest, o replică nesemnificativă pentru tine, poate influența viața unui om?...Ai încercat să privești dincolo de aparențe?... Eticheta care o oferi tu, la prima vedere, nu este decît iluzia imaginației tale și viziunea societății din care faci 

Discriminarea este un fenomen mare și amplu,trebuie respinse toate formele sale, doar astfel ne va reuși să fim fericiți și împliniți... Să nu facem diferențe și analize, noi suntem cei care vom forma deprinderi generațiilor următoare și cei care influențăm prezentul...Viața este prea scurtă și merită să-i oferim tot ce avem mai bun....și la rîndul nostru să primim ce ne oferă ea! Nu putem să controlăm totul în viață. însă putem să contribuim la aducerea unor schimări în mai bine, și o poți începe chiar cu tine! Privește-ți sufletul în oglindă și dăruiește vieții tot ce ai mai bun...Nu-ţi subestima valoarea comparându-te cu alţii!"parte...Ești propriul tău stăpân și nu trebuie să te lași influențat de părerile altora, ești capabil să-ți construiești propria părere...Atitudinea care o manifești acum, ar putea să-ți hrănească regretele din viitor...Eu îmi doresc o viață fără regrete, cu inima împăcată ...Dar tu?

Victoria Donţov, coordonator Media Centrul de Tineret Orhei.