CtEDO va examina încă o cauză privind condițiile inumane de detenție și neacordarea asistenței medicale adecvate în penitenciare



Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernului Republicii Moldova cauza Botnari c. R. Moldova (nr.74441/14).

Viorica Botnari, originară din Chișinău, a fost diagnosticată cu o formă de cancer a sângelui în anul 2003. În martie 2010, reclamanta a fost arestată de către poliție, fiindu-i înaintată învinuirea de fraudă și fals în acte. Potrivit declarațiilor acesteia, ea a fost deținută într-o celulă în condiții anti sanitare, fără  încălzire, fără apă potabilă și doar cu o masă pe zi. De asemenea, în perioada detenției a fost întrerupt tratamentul împotriva cancerului, fiindu-i refuzată solicitarea de a fi transportată la un spital. O lună mai târziu, Viorica Botnari a fost transferată în Penitenciarul nr.13, unde condițiile de detenție au continuat să fie inumane. Deși reclamanta necesita tratament continuu, aceasta era deținută într-o celulă cu 16 persoane, fiind supusă fumatului pasiv, fără condiții sanitare minime și alimentație foarte săracă.

În rezultatul  detenției sale în condiții inumane și întreruperea tratamentului, starea sa de sănătate s-a înrăutățit dramatic. În ambele instituții unde a fost deținută, nu a existat un medic oncolog, iar sesiunile de chimioterapie au fost întrerupte, ultima sesiune fiindu-i aplicată în aprilie 2013, în timpul arestului la domiciliu.  

Amintim că potrivit raportului elaborat de Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH), în colaborare cu Asociația Promo-LEX:Tortură și rele tratamente în Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, probleme asumate și responsabilități eludate, condițiile de detenție din penitenciarele din Republica Moldova, în mod special cele din Penitenciarul nr. 13 au fost clasificate drept inumane și degradante. Raportul poate fi accesat aici.

În plângerea înaintată Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanta s-a plâns de violarea art.3 interzicerea torturii și art. 13 dreptul la un recurs efectiv, ale Convenției. În fața Înaltei Curți, Viorica Botnari este reprezentată de către avocații Asociației Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX. Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, info@promolex.md