62 proiecte culturale vor primi finanțare bugetară în acest an



În 2015 pentru susținerea proiectelor culturale au fost acordate două milioane de lei, din bugetul de stat. Sursele financiare au fost repartizate pentru 62 de proiecte culturale. O treime din proiecte vor fi finanțate pentru prima dată de Ministerul Culturii.

În anul curent la Ministerul Culturii au fost depuse spre finanțare 111 proiecte culturale, comparativ cu 134, în 2014. Câștigătoare au fost declarare 62 dosare.  

Solicitările inițiale ale proiectelor depuse la Ministerul Culturii depășeau cu mult suma oferită de bugetul de stat. „Inițial erau solicitate 11,3 milioane, pe când bugetul din acest an a fost de două milioane de lei. Plafonul finanțărilor a fost limitat la 100 de mii lei. Astfel a trebuit să reducem sumele solicitate inițial de asociațiile obștești”, a declarat Ministrul Culturii, Monica Babuc.

„Cea mai mare finanțare a fost oferită pentru domeniul muzicii, unde au fost cele mai multe proiecte și unde se includ festivaluri muzicale. Cele mai mici finanțări au fost oferite pentru arta populară - 90 mii lei și patrimoniul cultural - 145 mii lei, unde au fost depuse mai puține dosare. Cinematografia a primit în acest an finanțare de 195 mii lei,” a precizat Monica Babuc.

O treime din proiectele câștigătoare nu au fost finanțate niciodată din bugetul de stat. Asociațiile care nu vor reuși realizarea proiectelor pentru care au primit banii, vor trebui să-i restituie Ministerului Culturii, în modul stabilit de regulament.

Sursa: http://agora.md