Un grup de ONG-uri solicită CSM-ului investigarea modului de distribuire a dosarelor în sistemul judecătoresc



Societatea civilă este îngrijorată de pretinsele fraude în distribuirea aleatorie a dosarelor în sistemul judecătoresc, un grup de ONG-uri lansând în acest sens un apel către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a investiga această situație. 

Solicitarea vine după ce la 11 decembrie 2014, CNA și Procuratura Anticorupție au reținut și audiat opt angajați ai Judecătoriei Rîșcani din municipiul Chișinău. Funcționarii judecătoriei sunt bănuiți că, între 2012 și 2014, au intervenit în programul de gestionare a dosarelor pentru ca anumite dosare să ajungă la un anumit judecător. Recent, de manipularea PIGD a fost acuzat un judecător al Curții Supreme de Justiție. Se pare că abateri similare au avut loc și anterior. În toamna anului 2007, printr-o hotărâre a CSM, s-a constatat că la Curtea de Apel Chişinău cauzele nu erau distribuite aleatoriu. În 2008, CSM a constatat că distribuirea aleatorie nu avea loc nici la Judecătoria Ceadîr-Lunga. În 2010, o comisie formată din judecători a constatat că la Curtea Supremă de Justiție existau probleme cu înregistrarea consecutivă şi distribuirea dosarelor civile şi economice.

„Societatea civilă este îngrijorată de pretinsele fraude în distribuirea aleatorie a dosarelor. Circumstanțele descrise în media sugerează că aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană și pot fi ușor depistate. Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiție este frapantă și știrbește serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Am observat că în ultima perioadă CSM nu a putut lua o decizie cu privire la situația de la Curtea Supremă de Justiție. Pe de altă parte, în societate bântuie zvonuri că și în alte instanțe judecătorești este manipulată distribuirea dosarelor, iar aceasta are loc destul de ușor”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice din Moldova

„Nerespectarea dispozițiilor privind distri­buirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă. Având în vedere seriozitatea abaterii, nici chiar aparența de manipulare a sistemului de distribuire a dosarelor nu poate fi tolerată. Mai mult, respectarea principiului distribuirii aleatorii a dosarelor a reprezentat anterior o gravă problemă a sistemului judecătoresc”, se mai arată în comunicat.

Sursa: http://independent.md