De ce tinerii trebuie să devină o prioritate de dezvoltare pentru stat? Bilanțurile primei etape a campaniei regionale pentru tineret ”Youth Voice” (Vocea Tinerilor)



10697251 494352390707511 1445558995695700002 o

Pe parcursul ultimelor luni, tineri din toată Moldova au fost implicați în campania ”Youth Voice”, în cadrul căreia fiecărui doritor i s-a oferit posibilitatea de a răspunde la o singură întrebare: ”De ce tinerii trebuie să devină o prioritate de dezvoltare pentru stat după 2015?”

Cu mai multe detalii despre campania desfășurată vine Constantin Cearanovschi, președintele organizației ”Generație cu Inițiativă”: ”Prima etapă a campaniei regionale s-a desfășurat pe teritoriul Republicii Moldova, cu sprijinul UNFPA, Fondului ONU pentru populație, în realizarea campaniei fiind implicate 8 organizații nonguvernamentale, inclusiv ”Generația cu Inițiativă”. În general însă această campanie se desfășoară la nivelul Europei de Est și a Asiei Centrale. O scurtă istorie de fundal: în septembrie 2015, la New York se va desfășura Adunarea Generală ONU, la care vor fi identificate prioritățile de dezvoltare ale societății și a statelor la nivel mondial după anul 2015. Priorități sunt destul de multe și între ele există concurență. Noi avem certitudinea că una dintre cele mai importante priorități ale comunității internaționale trebuie să devină tineretul. Or, dacă vom investi în tineri, vom obține dividende tangibile, inclusiv creșterea economică la nivel de țară.

Acum să revenim la campanie – în cadrul campaniei ”Youth Voice” au fost cuprinse 37 de orașe și localități ale Moldovei. Colectarea vocilor tinerilor s-a efectuat în cadrul activităților realizate de organizațiile – partenere de tineret. Elevi din școli, licee, colegii și universități, precum și tineri din grupurile de risc, de exemplu, care își ispășesc pedeapsa în detenție, cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, au completat cărțile poștale ale ”Youth Voice”, după care ne expediau răspunsurile lor prin poștă. Astfel am colectat aproximativ 3000 de răspunsuri la întrebarea ”De ce anume tinerii trebuie să devină o prioritate de dezvoltare pentru stat după 2015?” Rezultatele colectate vor servi drept temei pentru petiția tinerilor pe care intenționăm să o înaintăm guvernului nostru în cea de-a doua etapă a campaniei regionale ”Youth Voice” în anul 2015. Și, bineînțeles, ne dorim ca reprezentanții țării noastre să meargă la întrunirea Adunării Generale a ONU cu certitudinea că cel mai important și prioritar lucru pentru noi toți este tineretul”.

http://positivepeople.md/