Elevii din Ungheni sunt mai informaţi după o lecţie de educaţie mediatică



Elevii Liceului Teoretic "Vasile Alecsandri" din orașul Ungheni au fost beneficiarii unei noi lecții de educație mediatică, organizată de CJI pe 21 ianuarie. De această dată, ei au aflat despre semnificația fenomenelor de manipulare, dezinformare, propagandă, dar şi despre cum trebuie scrisă o ştire în mod profesionist. Activitatea a fost moderată de jurnalista Diana Railean, de la Radio Europa Liberă, care a îndemnat tinerii să fie cetăţeni activi și consumatori de media responsabili.

Discuţiile au început în baza unor exemple de materiale jurnalistice, din presa naţională, pe care jurnalista le-a analizat împreună cu tinerii. „Feriţi-vă de ştirile care citează doar surse anonime, probabil acestea se bazează pe zvonuri. Aşteptaţi sursele oficiale. De asemenea, fugiţi de ştirile în care reporterul se dă cu părerea, toate informaţiile trebuie să vină de la surse concrete”, le-a sugerat Diana Railean.

În acest context, jurnalista a schiţat bazele teoretice, de care trebuie să se ghideze un jurnalist în realizarea unei ştiri: cine? ce? unde? când? de ce? cum?. “Dacă o ştire nu răspunde la toate   întrebările, atunci trebuie să vă puneţi voi o întrebare despre veridicitatea acestei ştiri”, a subliniat Diana Railean.

Participând la discuţii, Ionela Deriş, elevă în clasa a XII-a  a menționat: „Activitatea de azi a fost un pas pentru a deveni un cetăţean independent, capabil să selecteze informaţia. Am descoperit că a fi jurnalist nu e atât de simplu, iar în mâinile instituţiilor mass-media se află multă putere. Consider că ar trebui să fie organizate astfel de activităţi şi în alte școli, pentru ca mai mulți tineri să învețe să facă diferența dintre o ştire veridică şi una care manipulează”.

Victoria Glodeanu, și ea elevă în clasa a XII-a,  a fost de părere că: „Orice activitate care are drept scop informarea tinerilor şi educarea acestora în a consuma informaţii corecte este mereu binevenită. Am obţinut noi cunoştinţe pe care le voi aplica, ulterior,  în procesul de informare”.

Pentru a asimila mai bine informaţia tinerii au vizionat două spoturi video produse de CJI: „Ştii ce media consumi?” şi „ Despre stire pe înţelesul tuturor.”

Lecția de educație mediatică s-a desfășurat în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.