Restaurarea Conacului „Manuc-Bey” și a Locației geto-dacice din s. Stolniceni” or. Hîncești vor duce la deschiderea traseului turistic Vama Veche - Lăpușna



10885048 728001670630054 1673078165951770756 n

Restaurarea celor două obiective turistice printr- un proiect de dezvoltare regională este în plină desfășurare. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a început implementarea acestui proiect în noiembrie 2013 și preconizează finalizarea lucrărilor către sfîrșitul anului curent.

Proiectul are drept scop reabilitarea si amenajarea Complexului „Manuc-Bey"  din or. Hîncești, amenajarea Cetății geto-dacice din satul Stolniceni și includerea   în circuitul turistic al RM. Totodată, autoritățile publice din raionul Hîncești urmăresc  intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din țară, creșterea gradului de promovare și eficientizare a turismului pentru creșterea interesului turiștilor în vederea cunoașterii istoriei și culturii acestor ținuturi.

La moment se desfășoară lucrări de reconstrucție a Casei contesei Ioniță Iamandi și Casei Vechilului, fiind prevăzută și restaurarea trecerilor subterane de la Conacul Manuc-Bey  și amenajarea acestora cu expoziții.

La finalizarea proiectului se preconizează a fi amenajate cele 10 ha de teritoriu a Complexului „Manuc-Bey”, 2 ha de teritoriu a Locației geto-dacice din s. Stolniceni, dar și construcția a 2,0 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din s. Stolniceni.

Costul lucrărilor va ajunge la suma de aproximativ 23 milioane lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 

Galerie foto