Alte două cauze privind aplicarea relelor tratamente și reținerea ilegală au fost comunicate de către CtEDO



Recent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat Guvernului R. Moldova cauzele Grecu (nr.51099/10) și Gumeniuc (nr.48829/06).

În primul caz este vorba despre Tatiana Grecu, care în februarie 2002 a ajuns în custodia poliției. Aceasta a fost reținută mai bine 12 de ore la CP Ciocana, fără a-i fi înaintate careva acuzații, iar asupra sa au fost aplicate rele tratamente. Aflată în detenție, Tatiana a beneficiat de asistență medicală de urgență, iar în urma examinării au fost constatate urme ale aplicării violenței. La puțin timp un expert medico-legal a reconfirmat prezența leziunilor corporale ca fiind cauzate în circumstanțele descrise de Tatiana Grecu.

Deși a depus o plângere la Procuratură, aceasta i-a fost respinsă fără motiv. Ulterior Tatiana Grecu a fost condamnată pentru comiterea unei infracțiuni la 5 ani privațiune de libertate.

În plângerea către Înalta Curte de la Strasbourg reclamanta a pretins încălcarea art.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție și incapacitatea de a investiga eficient plângerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, încălcarea art. 5 privarea ilegală de libertate, dar și a art.13 al Convenției, prin faptul că reclamanta nu au avut nici-o cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care au fost supuși. Detalii aici.

În cel de al doilea caz, este vorba despre Andrei Gumeniuc, care în anul 2005 a primit o amendă din partea poliției rutiere pentru exces de viteză. Ulterior, la aproape un an, instanța de judecată din Ocnița, a constatat că Dl Gumeniuc s-a eschivat de la plata amenzii și a decis înlocuirea acesteia cu 10 zile privațiune de libertate. Potrivit reclamantului el nu a fost informat despre procesul de judecată și în iunie 2006 acesta a fost plasat în detenție în secția de poliție Otaci. În timpul celor 17 ore petrecute în detenție, reclamantul a suferit un atac de cord, ulterior a beneficiat de asistența medicală de urgență și a fost eliberat.

În fața Înaltei Curți de la Strasbourg reclamantul a pretins încălcarea art. 5 și anume privarea ilegală de libertate. Detalii aici.

În fața instanței, reclamanții sunt reprezentați de către juriști și avocați din cadrul Asociației Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: alex_postica@yahoo.co.uk