Încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană din nou în atenția CtEDO



Recent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor R. Moldova și Rusiei cauza Valeriu Mițul și Iurie Coțofan (Cerere nr. 33446/11).

Valeriu Mițul este ex primar al s. Corjova r-nul Dubăsari și Președinte al Asociației Veteranilor de Război „Corjova 1992”, iar Iurie Coțofan consilier în aceeași localitate. În fiecare an la 2 martie locuitorii satului Corjova comemorează victimele războiului de pe Nistru din 1992.

În 2011, marșul de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru din 1992 se desfășura pașnic și fără incidente, până în momentul în care reprezentanții miliției locale au solicitat primului reclamant să oprească marșul și să nu fluture drapelul R.Moldova. Participanții la eveniment au ignorat solicitarea miliției locale și au continuat evenimentul participând la slujba religioasă. La finele ceremoniei de comemorare aproximativ 30 de miliției au înconjurat participanții, iar Valeriu Mițul și Iurie Coțofan au fost sechestrați și escortați la sediul miliției din or. Dubăsari.

La o oră după incident reclamanții au fost acuzați de abateri administrative și anume opunerea rezistenței față de „miliției RMN” în timpul unui „miting neautorizat” la care a fost afișat steagul Republicii Moldova. În aceeași zi, așa zisa Judecătorie din or. Dubăsari i-a găsit vinovați de acuzațiile înaintate, fiindu-le aplicate 7 zile detenție administrativă pentru fiecare reclamant. Ulterior Valeriu Mițul și Iurie Coțofan au fost eliberați în baza unui ordin al liderului regiunii.

În plângerea înaintă Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanții s-a plâns pe violarea art.3, 5 alin.1, 11 și 13,  din Convenție.  În fața Înaltei Curți Valeriu Mițul și Iurie Coțofan sunt reprezentați de către avocații Asociației Promo-LEX.

Informațiile referitoare la această cauză pot fi accesate pe site-ul Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX. Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, info@promolex.md