Haideţi să fim mai buni!!!!



DSC 1234 cAstazi, pe data de 12 decembrie 2014 ne-am deplasat pentru a suta oară din anul 2014 pe strada Calea Basarabiei din mun. Chișinău pentru a înregistra contravențiile de mediu, și pentru a pune amenzi celor care nu se conformează legislației de mediu și totuși spală mașini pe malurile rîului Bîc. Acest lucru îl facem în colaborare cu Inspectoratul Ecologic de Stat și Inspectoratul General al Poliției în baza Acordului semnat în aprilie 2014. Astăzi am depistat contravențiile de mediu împreună cu colaboratorii Agenției Ecologice Municipale Ion Bulmaga și Ion Țurcanu și colaboratorii Inspectoratului de Poliție Centru Dumitru Diceanu și Vadim Mortean. Vedeți mai jos doar câteva din cu mult mai multe mașini care s-au spălat astăzi pe Calea Basarabiei.

Mă întreb pe mine, și îi întreb pe toți, ce ar trebui să se întîmple, ca nouă să ne pese de ziua de mâine, și de sănătatea noastră, la care noi nu avem nici o șansă să sperăm, dacă continuăm să spălăm mașini și să turnăm toate zoile în rîu, care oricum! oricum! ne vor ajunge pe noi din spate, doar că atunci va fi tîrziu.

De ce eu, tu, el, ea, noi le dăm voie oamenilor, care nu respectă legislația de mediu, să ne hotărască soarta noastră și DSC 1236 cdurata de viață, care nu poate fi lungă atunci când există oamenii  indiferenți, care continuă să spele mașinile în rîu și să arunce toate gunoaiele fără a se gândi că mâine copiii lor pot deceda tot din inderefența lor, ai părinților proprii. Nemaivorbind de faptul, că la copiii noștri, sau la noi, ei nici nu se mai gândesc. În una din zile, când m-am deplasat pe aceasta stradă nenorocită și am discutat cu un șofer de taxi, care-și spăla mașina lângă rîu despre starea râului Bîc, el îmi spunea, că dauna pe care o aduce, este incomparabil de mică cu acele deversări care provin de la întreprinderi sau care ajung în rîul Bîc cu afluenții acestuia din suburbiile Chișinăului, unde oamenii trăiesc ca în junglă, fără canalizare, gunoiște și alte infrastructuri ”europene” care protejează mediul. Pînă la urmă, atunci când i-am spus, că dacă cumva, prin nefericire, copiii lui (are 2 copii) vor ajunge să mănînce varză irigată din rîul Bîc în aval de Chișinău, copiii vor avea toate șansele să moară de la intoxicație cu substanțe toxice, incompatibile cu viața. Doar atunci a fost de acord să semneze procesul verbal și să plătească amenda. Sper că eu mai mult n-am să-l întîlnesc pe Calea Basarabiei.

DSC 1244 cAstăzi eu apelez la VOI - șoferii care au copii, și înțeleg că într-o zi s-ar putea să plătim cel mai scump preț din indiferența noastră – viața noastră sau a copiilor noștri din cauza mediului poluat. Astazi nu vreți să plătiți 200 de lei amendă – mâine o să vreți să vă cumpărați sănătatea cu mii și mii de Euro, doar că sănătatea odată pierdută nu se recuperează atât de ușor.

Opriți-vă!!! Mergeți să spălați mașina în locuri autorizate! Haideți să avem grijă de mediul în care trăim! Haideți să avem grijă unul de altul! 

Voi fi recunoscătoare tuturor pentru distribuţie :)

Ina Coşeru