Concert de Ziua Cooperării Europene



Concert de Ziua Cooperării Europene

susţinut de tinerii muzicieni ai Colegiului de Muzică “Ştefan Neaga”

beneficiari ai unui proiect transfrontalier

 

În fiecare an,  la începutul toamnei, în ţările  Europei se celebrează cei peste 20 de ani de programe de cooperare teritoriala: locuitorii zonelor de graniţă se întâlnesc, participă la evenimente comune, petrec o zi întreagă unii în compania altora şi leagă prietenii. Ziua Cooperării Europene (EC Day) a fost sărbătorită şi în această frumoasă toamnă de toate programele de cooperare teritorială europeană, prin organizarea de diferite acţiuni locale. Coordonatorul acestora în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este si Secretariatul Tehnic Comun al Programului.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie 2014 beneficiarii proiectului “Educaţia artistică şi culturală în contextul cooperării transfrontaliere durabile” MIS ETC 2557 au avut  ocazia de a se  afla împreună cu partenerii săi din Româia şi Ucraina la Iaşi pentru a sărbatori realizările cooperării transfrontaliere. Implicarea Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”, beneficiarului de grant în sărbătorirea Zilei Cooperarii Europene a urmărit promovarea rezultatelor proiectului precum şi a cooperării transfrontaliere in rândul publicului larg.

Echipa de proiect a partcipat la conferinţa anuală a Programului. Acest eveniment a fost un bun prijej să aflam noutăți relevante despre demersurile întreprinse în contextul perioadei de programare 2014-2020. În cadrul discuţiilor am avut posibilitatea să facem un schimb de opinii cu partenerii din România şi Ucraina în privinţa  atât a procesului de implementare precum şi a problemelor care apar în cadrul acestiua.

Tinerii artisti instrumentişti şi vocali ai Colegiului de Muzică “Ştefan Neaga” s-au alăturat celebrării Zilei Cooperării Europene, profitând de oportunitatea de a fi în acest exepcţional oraş împreună  cu semenii lor, sub umbrela bine-cunoscutului slogan „Participă și tu!” (Be part of it!). Orchestra de muzică populară  “Tinerii rapsozi” şi Fanfara au susţinut un vast concert  în cadrul Tîrgului de proiecte, pe care l-au dedicat beneficiilor şi realizărilor cooperării europene. Participarea la acest eveniment, ospitalitatea gazdelor, momentele emoţionante pe care le-au retrăit elevii şi profesorii vor încuraja şi mai mult implicarea acestora în evenimentele proiectului care vor urma: Festivalul Folcloric “Cântecele neamului” RO-UA-RM, 2014 (22-25 octombrie) Suceva ,România, Concursul Internaţional al Ansamblurilor Instrumentale şi Vocale “Ştefan Neaga”, Chişinău, 2014

Vitalie Belîi,

dr.,conferenţiar universitar,

director adjunct educaţie,

Colegiul de Muzică “Ştefan Neaga”

 

Articol adaugat de: Vitalie Belii
Alte articole de la acest autor: