Lansarea Tabarei de Informatică "TINCO" pentru copiii Școlii Internat Numărul 2



Ajută un copil să descopere universul tehnologiilor informaționale!

Organizația TEKEDU  în colaborare cu un grup de inițiativă din diaspora și Biroul pentru Relații cu Diaspora anunță lansarea campaniei de crowdfunding pentru susținerea taberei de informatică pentru copii TINCO. (tinco.md)

Scopul proiectului este de a testa un curriculum inovativ la informatică și de a oferi copiilor de la Școala Internat nr. 2 din capitală un curs introductiv de programare. Pe lângă limbajul Python copiii vor învăța cum să gândească analitic, să editeze poze și video-uri, cum să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media. Proiectul își propune să asigure vizibilitatea on-line a acestor copii, să-i învețe bazele programării și să-i obișnuiască să utilizele resursele web pentru a acumula cunoștințe.

Totodată în urma proiectului va fi creată o bază on-line de resurse educaționale în română cuprinzând înregistrări ale lecțiilor și alte materiale educaționale care vor fi accesibile atât elevilor cât și profesorilor din toată țara. Proiectul aspiră astfel să impulsioneze studierea tehnologiilor informaționale în Republica Moldova și să contribuie la edificarea unei societăți bazate pe cunoaștere.

Pentru Alex Railean, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova și facilitator  în cadrul proiectului, tabăra  Tinco  reprezintă şansa de a promova câteva idei fundamentale. Potrivit lui Alex, educaţia  este un proces care trebuie să înceapă cât mai devreme, iar abilitatea  de  a  programa este tot atât de necesară precum cititul şi scrisul. Societatea  are  nevoie  de  o echipă  de  Prometei  care  vor  aduce programarea  în  mase.

Victor Buza, doctorant  în cosmologie teoretică la Harvard University explică participarea sa în proiect declarând următoarele:

‘Am început această intițiativă pentru ca am dorit sa facem o schimbare în modul în care tinerii din Republica privesc orele de informatică. Mulți din noi și-au facut studiile peste hotare, și considerăm ca putem juca un rol important în modernizarea educației în Republica Moldova. Desigur, este dificil să faci acest lucru integral, și trebuie să începi de la ceva mai mic. În cautarea unui astfel de proiect, am aflat despre tabăra Alunelul care pe timp de vară găzduiește copiii de la internatele din Chișinău, și am hotarît ca dacă întradevăr dorim sa facem o schimbare, trebuie sa începem de la acești copii. Ei sunt cei care nu au aceleași oportunități pe care mulți dintre noi le-au avut. Scopul grupului nostru este să le oferim acestor copii aceste oportunități.’

Tabăra va începe pe 8 iulie și va dura 5 săptămâni. Toți cei care doresc să contribuie la desfășurarea taberei o pot face fie printr-o contribuție financiară sau prin donarea unui calculator. Toate calculatoarele colectate vor fi remise școlii internat după finisarea proiectului.

Articol adaugat de: Dan Perciun