Abateri în colectarea semnăturilor pentru referendum



Mai multe organizaţii responsabile în monitorizarea alegerilor şi proceselor electorale au constat un şir de nereguli în procesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia- Belarus- Kazahstan, în urma unor verificări aleatorii, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului ( CReDO), Sergiu Ostaf verificarea rapidă a listelor de subscripţie a denunţat cel puţin 10 cazuri de încălcare a legislaţiei electorale prin contrafacerea semnăturilor, inducerea în eroare a semnatarilor şi semnarea contra unei promisiuni materiale.

„ Este clar că există un anumit număr de semnături care nu sunt valide în baza legislaţiei. Noi nu ştim care este numărul acestora. Poate fi 1%, 10% sau 30 de %.din numărul total de semnături colectate. La această etapă avem zeci de cazuri semnalate, iar în opinia noastră este suficient pentru a alarma Comisia Electorală Centrală şi alte instituţii publice. Vorbim de organele, care trebuie să vegheze dacă oamenii nu sunt induşi în eroare, dacă nu sunt contrafăcute semnăturile. Noi vrem ca autorităţile în primul rând să verifice corectitudinea colectării semnăturilor în mod foarte coprehensiv şi foarte responsabil pentru a constata amploarea acestui fenomen”, a declarat Sergiu Ostaf.

Directorul CReDO a menţionat că toate informaţiile au fost trimise la CEC în dimineaţa zilei de astăzi, 31 iulie, iar cazurile de acest gen urmează să fie depistate periodic şi demonstrate în cadrul mai multor conferinţe de presă.

„ Este important ca CEC să verifice semnăturile din listele de circumscripţie în baza registrului electronic al semnăturilor şi cel mai important să verifice dacă persoanele care şi-au lăsat semnătura în aceste liste erau la acel moment pe teritoriul Republicii Moldova prin contrapunerea bazelor de date deţinute de Ministerul Afacerilor Externe pentru perioada subsemnată”, a mai declarat Sergiu Ostaf.

Totodată, Ostaf a cerut Comisiei Electorale Centrale accesul deplin la dosare, în limita confidenţialităţii, ca să fie posibilă comparaţia semnăturilor, iar în baza cazurilor enunţate la CEC, să fie dat curs unor investigaţii pe baza acestora, apoi să fie trimise organelor responsabile.

În cadrul conferinţei de presă au fost aduse mai multe dovezi de fraudare în procesul de colectare a semnăturilor în format video, dar şi prin discuţia telefonică cu primarul satului Cârnăţeni, din raionul Căuşeni, Anatolie Coadă. Primarul a confirmat faptul că mai multe persoane din localitate care figurează în lista respectivă, la momentul semnării nu erau pe teritoriul Republicii Moldova, aflându-se la muncă în Federaţia Rusă. Iar datele personale au fost indicate în listă prin falsificarea semnăturii.

Prezent la conferinţa de presă, reprezentantul grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea Referendumului Republican Legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, Sergiu Coropceanu, secretar general al Partidului Social Democrat, a contestat veridicitatea rezultatelor prezentate de CReDO.

 

Info-Prim Neo