Singuri acasă. Cine este, ce simte și cum gândește copilul care se maturizează?



Copii singuri acasă - Rubrica pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

alt CINE ESTE, CE SIMTE ȘI CUM GÂNDEȘTE COPILUL CARE SE MATURIZEAZĂ?

Începând cu 10-11 ani, copiii cresc tot mai intens în înălțime și greutate. Se schimbă nu numai înfățișarea, ci și viața lor interioară și relațiile cu cei din jur. În cazul multor copii, creșterea corpului are loc brusc și în izbucniri. Din această cauză ei pot avea stări de oboseală, somnolență, neliniște, disconfort, dureri de cap, schimbări de dispoziție.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului împreună cu Portalul WEB Civic.md vă va oferi informații despre: nevoile unui copil pentru a se dezvolta, cine este responsabil de creșterea și dezvoltarea copilului, ce este necesar să discutați și să hotărâți înainte de a deveni tutorele unui copil, ce simt, cum gândesc și cum să comunicaţi cu copii la diferite vârste, când și de la cine să cereți ajutor, care sunt posibilele urmări ale migrației părinţilor asupra stării emoționale a copilului.

Transformările biologice care încep acum sunt legate de concentrația din sânge a anumitor hormoni. Printre aceste schimbări sunt: transpirația intensă, schimbarea vocii, apariția coșurilor pe față, acoperirea cu păr a diferitor părți ale corpului. Acum începe și maturizarea sexuală. O dată cu ea, fetele și băieții se simt tot mai atrași unii față de alții. Apar simpatiile și sentimentul de dragoste. Peste câțiva ani, corpurile fetelor și băieților vor semăna din ce în ce mai mult cu cele ale femeilor și bărbaților. Fiecare copil trece prin această perioadă în ritmul său propriu. De obicei, dar nu întotdeauna, la fete maturizarea fizică începe mai devreme decât la băieți.

În această perioadă, copilul reacționează la orice comentariu despre corpul său și hainele pe care le poartă. Pentru a se simți bine în propria piele, el are nevoie de susținere. Nu râdeți niciodată de el. Dacă vă povestește despre ceea ce îl preocupă, nu dezvăluiți altora cele discutate. Țineți minte că toate emoțiile pe care le trăiește copilul în legătură cu creșterea sa sunt normale.

Schimbările fizice și emoționale îl fac pe copil să obosească repede. De aceea, pentru a fi sănătos, el trebuie să se alimenteze bine, să doarmă 8-10 ore pe noapte, să practice un sport, să respecte regulile de igienă personală.

În această perioadă, nevoia de zinc, fier, calciu și vitamina D crește cu 50%. Produsele bogate în zinc sunt: carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, fasolea. Fierul se conține în: carne roșie, ficat de vită și de pui, spanac, pătrunjel, varză, frunze de sfeclă, linte, mazăre, fructe uscate, cereale integrale. Cel mai mult calciu se conține în: produse lactate, toate tipurile de varză, spanac, somon. Vitamina D poate fi obținută consumând: pește gras, ouă și produse lactate.

Mai mult decât la orice vârstă, acum prietenii ocupă un loc deosebit în viața copilului. Una dintre cele mai arzătoare dorințe ale sale este să fie acceptat de grupul de prieteni și considerat un membru important. Copilul se compară mereu cu ceilalți și nu vrea să pară diferit, ca să nu fie respins. De obicei, grupurile au „codurile” lor în comunicare, locuri preferate de întâlnire și își formează propriile obiceiuri. Copiilor le place să încerce împreună activități noi, cum ar fi să meargă la discotecă, în excursii, să participe în proiecte la școală sau în comunitate.

Dorința tot mai mare de a-și petrece timpul cu cei de-o vârstă arată că independența copiilor este în creștere. Relațiile cu semenii și experiența căpătată în grup sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Adulții trebuie să încurajeze comunicarea copilului cu semenii si să-i respecte prietenii, chiar dacă unii din ei nu le plac. Nu vorbiți de rău și nu-i umiliţi prietenii niciodată. Mai bine discutați cu copilul despre ce se întâmplă în grupul lor, cum se simte acolo, ce crede despre activitățile pe care le fac împreună.

Sursa » COPII SINGURI ACASA. Carte pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate.