Formarea voluntarilor pentru “Taberele Solidarităţii”- de la EU la Noi



În perioada 14-16 iunie, Misiunea Socială „Diaconia” a realizat pentru al 7-lea an consecutiv formarea pentru taberele de vară, numite şi Taberele Solidarităţii. Evenimentul a avut loc în oraşul Orhei. Participanţii la formare, cei 30 de tineri voluntari din Chişinău, Orhei şi Feteşti (r-nul Edineţ), au fost găzduiţi de parohia "Sf. Vasile de la Poiana Mărului".

În prima zi de training, voluntarii au fost familiarizaţi cu proiectul "Taberele Solidarităţii", au făcut cunoştinţă unul cu altul prin intermediul diferitor jocuri şi au fost repartizaţi pe echipe de lucru. În aceeaşi zi a fost lansată şi activitatea “Îngeraşul păzitor”, menită să consolideze grupul: fiecare voluntar a devenit îngeraşul păzitor al altuia, având sarcina de a-i face mici surprize şi bucurii pe parcursul formării.

 

A doua zi de formare a început cu pomenirea celui mai mare poet român- Mihai Eminescu

Pentru că a doua zi de formare a coincis cu ziua de comemorare a marelui poet român, Mihai Eminescu, de dimineaţă grupul de voluntari a participat la parastasul de pomenire oficiat la piatra comemorativă din Centrul oraşului Orhei. Pentru cel care a urcat pe crucea cuvântului românesc, au fost recitate poezii, au fost aprinse lumânări, iar directorii instituţiilor de cultură din oraş au venit cu un îndemn pentru orheieni: de a manifesta mai multă insistenţă şi curaj pentru a ridica în cel mai vechi oraşel al Basarabiei un bust al Marelui poet.

Preotul Sergiu Aga a menţionat : "Cine are nevoie de Mihai Eminescu ? noi toţi şi în primul rând tinerii. Trebuie să-l pomenim împeună pe cel care a avut grijă de cultura şi de limba română, care ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români."

***

Ulterior, voluntarii au revenit la programul de formare. Pentru că unul dintre elementele inedite ale Taberelor Solidarităţii este aclimatizarea fantastică, pe parcursul zilei de vineri grupul de voluntari a devenit poporul Zyzuzy. Împreună au confecţionat bijuterii, au învins inundaţiile improvizate, şi-au demonstrat abilităţile de desen, dans, dar şi au concurat pentru obţinerea "fructelor de pe insulă" şi pentru "a-şi apăra animalele domestice".

Subiectele teoretice abordate au fost : calităţile unui bun animator şi criteriile de organizare a unui joc reuşit.

Ziua a culminat cu un joc nocturn : Povestea de la Fabrica de caramele. Preţ de 2 ore voluntarii au colectat caramele prin pădure, fiecare echipă având la dispoziţie câte o lanternă, au îndeplinit probele solicitate de nişte personaje fantastice pentru a obţine bileţele de argint, ca în final să-i ajute pe nişte copii să intre într-o fabrică de caramele.

Ultima zi de tabără a fost una de evaluare: voluntarii, împărţiţi în 2 echipe, au avut sarcina de a realiza activităţile pentru o zi de tabără cu 100 de copii. Programul trebuia să include diferite tipuri de jocuri şi, fireşte, aclimatizarea fantastică, bazată pe una dintre temele: circul sau simţurile omeneşti. Ambele echipe şi-au dat frâu liber imaginaţiei, au aplicat în practică cele învăţate la formare şi experienţa proprie a fiecărui voluntar. Pentru a le veni în ajutor, voluntarilor li s-a pus la dispoziţie şi un suport informativ ce conţinea diferite activităţi ce pot fi realizate într-o tabără.

La evaluarea finală, tinerii şi-au arătat disponibilitatea de a-şi dedica timpul şi resursele de care dispun pentru a se dărui beneficiarilor taberelor, de a se implica în activităţile educative şi sociale. Nadejda Florea coordinator proiecte educative şi de voluntariat în cadrul Diaconiei: „Un element important pe care l-am observat în ultima zi de formare este că voluntarii nu mai folosesc atât de mult cuvântul „eu”, vorbesc despre „noi, echipă, împreună”, motiv care ne face să credem că am reuşit să cultivăm un element important pentru tabere- lucrul în echipă. Voluntarii au înţeles că tabăra nu este o simplă distracţie, ci o mare responsabilitate, deoarece de organizatori depinde succesul celor 6 zile de activitate. Planificarea fiecărui moment- acesta este un alt aspect pe care am ţinut neapărat să-l abordăm şi să-l facem să devină o deprindere pentru voluntari: repartizarea rolurilor şi responsabilităţilor şi programul zilnic. Din toţi participanţii la formare am selectat 10 tineri care, împreună cu grupu de voluntari din Italia, vor realiza Taberele Solidarităţii.”

Următoarea formarea va avea loc în perioada 10-12 iulie la Coşcalia (r-nul Căuşeni) şi va întruni voluntari din localităţile : s. Coşcalia, s. Cania (r-nul Cantemir) ; or. Cahul, s. Roşu (r-nul Cahul). În lunile iulie-august, „Diaconia” va organiza 4 tabere de vară în localităţile : Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul Sângerei), Feteşti (r-nul Edineţ) şi or. Orhei. Partenerii proiectului sunt organizaţiile italiene Caritas Ambrosiana şi Bambini in Romania.

Vă invităm să accesaţi fotografii pe http://www.facebook.com/media/set/?set=a.356694567732478.82446.100001758135485&type=1

Pentru contacte:

Anna Zastavneţcaia

Responsabil de relaţii publice

Misiunea Socială "Diaconia"

Tel. 022 46 32 28