Droguri, HIV/SIDA şi traficul de fiinţe umane: aceste vicii servesc drept cauze şi consecinţe unul altuia…



Sunt voluntar la “Médecins du Monde”, dar astăzi o simplă trecatoare, nu am mers indiferentă pe lîngă ceea ce a interprins Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Bălţi, o “bibliotecă vie”, în cadrul căreia am avut ocazia să descoper un destin, un destin umbrit  şi afectat de HIV.

Alexandru, un bărbat în jur de 35 de ani, un bărbat în floarea vîrstei, dar nefericit…după cum spunea el “nu am familie, nu am nici copii, nici un rost în viaţă”. Unicul rost pe care-l vede este de a preveni tinerii ce înseamnă DROG, deoarece drogurile au servit drept cauză pentru infectarea lui cu HIV.

Avea doar 12 ani cînd a fumat pentru prima dată marijuana. Prietenii spuneau că nu e nimic grav, că e doar o modalitate de a te distra. Fiind doar la vîrsta preadolescenţei, îşi dorea senzaţii tari şi astfel a început să consume droguri.

“E de vină, în mare parte, şi societatea noastră. Poliţiştii arestau persoanele care se drogau la punctul unde ele se vindeau – spune Alexandru. Ar fi fost logic, însă, să închidă toate aceste puncte, dar asta era pîinea lor”.

A nimerit de cîteva ori în închisoare, unde, din cauza imunităţii afectate de virusul HIV şi a condiţiilor mizerabile, s-a infectat şi de tuberculoză.

Zece ani a fost consummator activ de droguri injectabile, şi apoi a putut să învingă acest viciu care i-a cstigmatizat întreaga viaţă şi viaţa prietenilor săi. Acum Alexandru este un luptător înflăcărat împotriva drogurilor.

Fiind şi eu voluntar la  “Médecins du Monde”, am apreciat activitatea lui Alexandru şi am văzut o legătură foarte strînsă între problema Traficului de Fiinţe Umane şi problema drogurilor, a HIV-SIDA, a tuberculozei, a hepatitelor, deoarece toate acestea pot fi şi consecinţe ale Traficului de Fiinţe Umane.

În cooperare cu autorităţile locale şi partenerii din Bălţi şi cele 5 raioane de nord: Făleşti, Floreşti, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei şi Regiunea Transnistreană, „Médecins du Monde” desfăşoară proiectul: „Promovarea drepturilor omului pentru victimele traficului de fiinţe umane în Moldova şi Transnistria prin asistenţă  multidisciplinară şi prevenţie”. Abordarea integrată a „Médecins du Monde” combină activităţi de prevenţie, de asistenţă a victimelor directe şi indirecte, de consolidare a capacităţilor locale. Asociaţia „Médecins du Monde” este prezentă în Moldova din 2005.

 

Ina Cibotari

Voluntar „Médecins du Monde”