Vorbitori de limba rusa studiază limba romana



14 vorbitori de limba rusa studiază limba romana in cadrul Centrului Regional de Educație a Adulților (CREAN), ce activează la Balti din mai 2011. Centrul CREAN constituie un nou domeniu de explorare şi dezvoltare în viaţa asociativă a municipiului Bălţi şi a întregii regiuni de nord, iniţiat de către ONG „Mostenitorii”.  Dacă pînă acum activităţile erau axate, în special pe copii şi tineri, acum şi ADULŢII de la 16 ani la 96 de ani pot beneficia de servicii educaţionale.

În primul an de activitatela 12 cursuri de formare personală şi vocațională CREAN a reușit sa instruiască 234 de persoane cu virsta 28-70 ani din Balti, Edinet, Drochia si Fălești. Durata cursurilor variază de la 18 pina la 72 ore. Aici fiecare îşi poate găsi un domeniu de interes: cursuri IT, limba romana, ornamentare din margele, confectionarea geamurilor PVC, îngrijirea copiilor cu disabilitati fizice şi multe altele. Oferta noastră se adresează mai ales grupurilor de adulți vulnerabili de din m. Bălţi şi din raioanele limitrofe. Noi speram ca prin furnizarea serviciilor de instruire,  adaptate la nevoile si interesele acestor grupuri, să le ajutăm să-şi îmbunătăţească condiţia lor economico-socială.

In acest an, cu aportul instructorilor-profesionisti locali, circa 180 de persoane isi vor dezvolta abilitati in confectionarea lambrechinelor, articolelor  din margele, covoarelor in bumbi, sobelor din caramida, asamblarea tavanelor din gips-carton, servicii de menaj, reparatia vestimentatiei de dama, formare IT,  etc.

In cadrul aceluiasi proiect se preconizeazasi desfasurarea a trei mese rotunde si a unui  Forum regional al prestatorilor de servicii de instruire pentru adulti, care ar contribui la promovarea culturii învățării pe tot parcursul vieții. Proiectul se realizeaza in colaborare cu CRRT Falesti, CT “Demos” Edinet si “APP Cenusa” , Floresti cu suportul financiar şi metodologic al dvv International + Asociaţia Germană pentru Educatia Adultilor.

dvv international este institutul pentru Colaborare Internationala a Asociatiei Germane a Universitatilor Populare. Activitatea institutului este finantata de bugetul federal al Germaniei si de catre alti donatori, inclusiv Uniunea Europeana. In prezent dvv international activeaza in circa 40 tari ale lumii. In Republica Moldova activitatea asociatiei a fost lansata in 2010 prin inregistrerea reprezentantei dvv international la Chisinau.