Râuleţul Camenca este într-o stare deplorabilă, ONG



alt Râuleţul Camenca este într-o stare deplorabilă din cauză că oamenii din localităţile apropiate captează apa pentru umplerea iazurilor, a declarat pentru Info-Prim Neo Ioana Bobână, preşedintele Asociaţiei Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltarea Durabilă, care a desfăşurat recent o expediţie ecologică pe acest râu.

„Cu regret, am constatat că autorităţile, pe an ce trece, devin tot mai indiferente faţă de monumentele naturale din localităţile lor şi nu se preocupă de protecţia acestora. Tinerii nu cunosc ce monumente naturale au în localitate şi nu ştiu cum trebuie acestea protejate”, a spus preşedintele asociaţiei.

Potrivit Ioanei Bobână, în expediţia ecologică organizată de asociaţie au fost implicaţi şi tineri din localităţile bazinului râuleţului Camenca. Aceştia au ajutat la curăţarea unei porţiuni a râului, au învăţat mai multe lucruri despre luarea deciziilor legate de mediu. De asemenea, au vizitat monumentele naturale din localităţile lor, au evaluat importanţa acestora şi au propus idei cum ar putea fi salvate.

„Râuleţul Camenca a fost selectat de către asociaţie pentru abundenţa monumentelor naturale în bazinul său. Vizitându-le, am constatat că la monumentul Suta de Movile a început să se scoată nisip şi este arat, adică deja se distruge. Am mers la Pădurea Domnească, la Grota Duruitoarea şi la Grota Buteşti. Acestea sunt în regulă încă”, a spus Ioana Bobână.

În septembrie se preconizează convocarea unui forum, cu participarea tuturor primarilor localităţilor din bazinul râuleţului Camenca, reprezentanţii consiliilor raionale, ai Ministerului Mediului, ai Agenţiei „Apele Moldovei” şi ai ONG-urilor de mediu, la care se vor propune soluţii pentru ameliorarea situaţiei râuleţului.

Acţiunea face parte din cadrul Proiectului „Să îngrijim râuleţele mici împreună cu beneficiarii lor!”, finanţat din Fondul Ecologic Naţional.