Reporterii europeni despre conflictul transnistrean



Asociatia Presei Independente (API) , cu sustinerea Fundatiei Soros-Moldova , a organizat o sedinta in cadrul proiectului Retelei Reporter European cu tema "Implementarea Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova, domeniul "Cooperarea in solutionarea conflictului transnistrean."

Pe langa cei 12 jurnalisti, membri ai Retelei Reporter European, la sedinta au participat: Vladimir Cuc, secretar I, Directia OSCE si Securitate Internationala, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE); Oazu Nantoi, expert independent in problematica transnistreana, director programe, Institutul de Politici Publice si Corina Calugaru, secretar I, Directia OSCE si Securitate Internationala, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene.


Vladimir Cuc si Corina Calugaru au prezentat pozitia oficiala a MAEIE in ceea ce priveste progresele sau regresele inregistrate pe parcursul implementarii Planului de Actiuni UE-Republica Moldova in domeniul "Cooperarea in solutionarea conflictului transnistrean".


In aceasta privinta, Vladimir Cuc a exprimat speranta ca viitorul document care va fi negociat de Republica Moldova si UE, va contine mai multe prevederi referitor la conflictul transnistrean. Potrivit aceleiasi surse, prioritatea tactica a Republicii Moldova este relansarea negocierilor in formatul "5+2" iar la capitolul reintegrarea economica a tarii, au fost inregistrate cele mai mari progrese.


Referindu-se la demilitarizarea regiunii transnistriene, Vladimir Cuc, a afirmat ca exista toate conditiile necesare, retragerii fortelor militare ruse din regiune si schimbarii formatului fortelor pacificatoare. Tinand cont de faptul ca doua treimi dintre locuitorii din stanga Nistrului detin cetatenia Republicii Moldova, din declaratiile dlui. CUC, reiese ca MAEIE este interesat sa sustina locuitorii din stanga Nistrului.


Corina Calugaru, care este responsabila de colaborarea MAEIE cu Misiunea UE de Asistenta la Frontiera Moldo-Ucraineana (EUBAM), a prezentat activitatea si rolul EUBAM in gestionarea eficienta a frontierei moldo-ucrainene si in combaterea contrabandei.

Pe de alta parte, Oazu Nantoi, a declarat ca PAUEM nu include masuri concrete pentru solutionarea conflictului transnistrean, ci mai degraba, prevede implementarea unor masuri, care ar contribui la securizarea frontierei Republicii Moldova si a UE, contribuind in mod indirect la solutionarea conflictului.

In aceeasi ordine de idei, Oazu Nantoi a declarat ca conflictul transnistrean nu este un conflict intre populatia de pe ambele maluri ale Nistrului, ci mai degraba un conflict ce implica interese economice ale clanurilor din regiune.

Reiesind din aceste considerente, dl. Nantoi a mentionat ca pentru solutionarea conflictului, nu este necesara acordarea unui statut de autonomie regiunii din stanga Nistrului. Mai mult ca atat, Transnistria trebuie sa fie impartita intre cele 5-6 regiuni economico-geografice, care ar trebui sa inlocuiasca structura administrativ-teritoriala actuala, in baza de raioane.