Extinderea accesului la vot pentru toţi



Aliona Tipa, care s-a născut cu dizabilităţi fizice şi este ţintuită într-un scaun cu rotile, are dificultăţi chiar în a ieşi din casă. „Pot ieşi afară numai cu ajutorul mamei sau rudelor", explică Aliona. Dar ea depune toate eforturile pentru a ieşi din casă. Chiar dacă nu poate să meargă, atunci când vine vremea alegerilor, Aliona Tipa refuză să ceară ca urna mobilă să fie adus la ea acasă. Această domnişoară preferă să meargă de sine stătător la secţia de votare.

„Persoanele cu dizabilităţi precum Aliona au dorit să-şi exprime votul direct, secret şi liber, dar acest lucru nu a fost posibil, deoarece secţiile de votare au fost inaccesibile. Cetăţenii imobilizaţi în scaune cu rotile nu au putut urca scările pentru a ajunge în cabinele de vot. Persoanele fără vedere şi persoanele cu deficienţe de vedere nu au avut aparate adecvate pentru a vota. De aceea, a trebuit ca noi, ca parte a societăţii civile, să ne implicăm şi să apărăm drepturile acestor alegători", a declarat Vitalie Meşter, directorul Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu disabilităţi (CAJPD).

Pentru alegerile locale din 5 iunie 2011, CAJPD, în parteneriat cu un grup de organizaţii active ale societăţii civile (OSC) şi cu sprijinul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Programului „Consolidarea Societăţii Civile (MCSSP) în Moldova”, a făcut ajustările necesare instalând rampe, mese de vot ridicate şi iluminat suplimentar în interiorul cabinelor de vot, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată vota împreună cu concetăţenii lor.

Cu asistenţa USAID, ONG-uri precum CAJDP pot pleda într-un mod mai activ pentru îmbunătăţirea accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilităţi. CAJDP a lucrat îndeaproape cu Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova pentru a asigura asumarea unor angajamente semnificative de către autorităţi în vederea promovării incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Datorită angajamentului societăţii civile, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi în 2010 şi a adoptat ulterior Legea cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în 2012.

 

http://moldova.usaid.gov