ULIM SI ICNUR ISI EXTIND DOMENIILE DE COOPERARE IN FOLOSUL STUDENTILOR



unhcr-logo.gifPractic, colaborarea intre Universitatea Libera Internationala din Moldova si Oficiul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati in Moldova, a inceput odata cu elaborarea si predarea cursului de lectii cu titlul Mass-media si refugiatii. Pentru ca jurnalistii deseori trebuie sa activeze in conditii cu totul si cu totul speciale, in cadrul acestui curs studentii i-au cunostinta si de activitatea acestora in conditii extreme (in situatii de conflicte armate, calamitati naturale etc.), aceste fenomene constituind si cauza deplasarii masive a populatiei si, deci, aparitia refugiatilor.

Acordul privind colaborarea dintre aceste doua institutii, semnat in martie, curent, include si efectuarea practicii de productie a studentilor. In acest context Oficiul ICNUR va oferi oportunitati pentru petrecerea acesteia atit in cadrul oficiului sau, cit si a oficiilor partenerilor de implementare - Societatea pentru Refugiati (Pres. D.Maxim), Centrul de Drept al Avocatilor (Dir. A.Barbaneagra), Salvati Copiii (Dir. V.Batcu) - care implementeaza proiecte in diferite domenii - jurnalism si relatii cu publicul, drept, asistenta sociala. Aceste trei domenii permite efectuarea practicii si, de ce nu, a voluntariatului pentru un numar de studenti de la mai multe facultati specialitatile carora sunt legate direct de aceste domenii ori au anumite tangente.

Astfel, in scopul promovarii principiilor Dreptului Refugiatilor si dezvoltarii abilitatilor practice a studentilor in domeniul protectiei refugiatilor, partile au decis sa coopereze pentru asigurarea acestor abilitati practice in rindul studentilor ce isi fac studiile in cadrul ULIM. Posibilitatile de efectuare a practicii vor fi oferite in mod normal studentilor, dar si masteranzilor specializati intr-un domeniu relevant misiunii si lucrului ICNUR.

In cadrul intilnirii, dnii Petrus Wijninga, Reprezentantul ICNUR si dl. Acad. Andrei Galben, Rectorul ULIM, s-au aratat dispusi sa extinda cooperarea si in alte directii inclusiv promovarea imaginii ambelor institutii, inmatricularea refugiatilor doritori de a-si face studiile la ULIM in baze generale, organizarea de seminare si conferinte comune etc.

E un inceput promitator, iar studentii de la Facultatea de Jurnalism deja beneficiaza de posibilitatea de a-si publica articolele in Refugium, Avocatul Poporului si Revista de Drept de Azil si Drept Umanitar.