Sectorul asociativ din Transnistria solicita o prezenta mai activa a UE in regiune



Pe 28 aprilie, Centrul de Resurse Informationale "World Window" din Tiraspol, a organizat la Vadul lui Voda, seminarul "Moldova in cadrul noii arhitecturi europene". Seminarul reprezinta una dintr-o serie de manifestari, desfasurate in cadrul proiectului "Casa europeana a pacii si dezvoltarii in Transnistria", realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova.

La seminar au participat: Alexander de Jaeger si Natalia Djandjgava, consilieri ai Reprezentantului Special al UE in Republica Moldova; Lysenko Vladlena, consultant juridic al oficiului OSCE din Tiraspol; Igor Botan, directorul Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), jurnalisti, reprezentanti ai sectorului asociativ si studenti din partea stanga a Nistrului.

Igor Gavrilov, coordonatorul proiectului "Casa europeana a pacii si dezvoltarii in Transnistria" a mentionat ca seminarul reprezinta etapa finala a proiectului, iar, pe parcursul celor patru luni de desfasurare a proiectului, au fost organizate cinci seminare, la care au participat circa 200 de reprezentanti ai sectorului asociativ din partea stanga si dreapta a Nistrului.

Seminarul a fost moderat de Igor Botan, care a sustinut si o prezentare, in care a abordat in special, subiecte ce tin

de Politica Europeana de Vecinatate (PEV), realizarea Planului de Actiuni UE-Republica Moldova si problemele cu care se confrunta Republica Moldova in realizarea acestui plan.

Alexander de Jaeger si Natalia Djandjgava s-au referit mai mult la institutiile UE, atributiile pe care le are Oficiul Reprezentantului Special al UE in Republica Moldova, instrumentele de care dispune acesta in gestionarea misiunii sale in Republica Moldova si delimitarea functiilor intre Delegatia Comisiei Europene si Oficiul Reprezentantului Special al UE in Republica Moldova.

Participantii din partea stanga a Nistrului s-au aratat deosebit de interesati de deschiderea Centrelor de Informare "Pro-Europa" de la Cahul si Balti. O scurta prezentare a acestora a fost efectuata de Igor Niculcea de la Centrul "Pro-Europa" Cahul si Dorin Cojocaru, de la Centrul "Pro-Europa" Balti.

In concluzie, participantii si-au exprimat speranta ca, in viitorul apropiat, vor aparea centre de informare europeana si in regiunea transnistreana iar, UE isi va intensifica prezenta in raioanele de est ale Republicii Moldova.