Incurajam organizatiile transnistrene sa creeze parteneriate cu cele de pe malul drept



Interviu cu John BALIAN, Prim Secretar pentru Cultura si Presa, Ambasada SUA in Moldova

 

Stimate dle Balian, cum apreciati dezvoltarea sectorului asociativ pe segmentul transnistrean?

JB: Dezvoltarea sectorului asociativ pe segmentul transnistrean este asemanator cu cel de pe malul drept al r. Nistru se resimte necesitatea revizuirii ONG-urilor, incepand cu nivelul de organizare, ONG-urilor le lipseste o structura moderna, ele sunt dependente de personalitati si de fonduri, organizatiilor le lipseste o viziune strategica (ONG-urile trebuie sa fie conduse de necesitate, sa detina un plan si o strategie, adica o harta de parcurs in activitatea sa, o harta bine definita care sa fie bazata pe o viziune ce determina misiunea organizatiei).

De asemenea, ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului le lipseste o baza de sustinatori (constituency). Ceea ce diferentiaza ONG-urile din Transnistria este ca ele au un mediu de afirmare mult mai restrans. Transnistria este un sistem autocratic si pentru a supravietui, unui ONG ii vine mult mai greu, este mult mai dificil de a fi independent, pentru ca autoritatile transnistrene au mai multe cai de a-si impune vointa.

Se resimte necesitatea de a organiza cat mai multe training-uri, seminare de consolidare a capacitatii organizatiei, astfel ajutand sectorul asociativ sa-si clarifice obiectivele, sa posede idei clare in privinta a ceea ce trebuie sa faca, sa-si dezvolte resursele etc. Diferenta este ca sectorului asociativ din Transnistria trebuie sa i se acorde mai multa atentie, este nevoie sa se lucreze in regiune, mai ales la consolidarea acestui sector. Un alt aspect este ca in regiunea transnistreana este mai greu de operat, de exemplu sunt obstacole in ceea ce priveste transferul banesc in cazul in care organizatia a castigat un grant. Finantatorul, de regula, nu poate transfera banii; de cele mai multe ori, aceste organizatii primesc banii pe un cont pe care si-l creeaza in afara regiunii si incaseaza suma primita. In aceeasi ordine de idei, daca doresti sa organizezi un atelier de instruire exista riscul ca nu vei putea traversa de partea cealalta. Nu zic ca este imposibil, dar dificultati sunt si mai degraba organizam aceste ateliere de partea dreapta a r. Nistru.

Probabil, ONG-urile de pe malul drept al raului Nistru ar trebui sa fie mai deschise spre cooperare cu cele din regiunea transnistreana si sa faca mai mult decat donatorii?

JB: Incontestabil, dar numai daca organizatiile de aici ar fi capabile si apte sa faca dincolo de ceea ce realizeaza pe acest mal si sa coopereze cu ONG-urile transnistrene in cadrul unor proiecte comune. Daca sectorul asociativ de pe malul drept al raului ar evolua pe verticala, atunci ONG-urile de pe malul drept si-ar alege drept organizatie-partener una de pe malul stang si ar aplica pentru fonduri in cadrul unor proiecte bilaterale, ar activa in cadrul proiectului pe picior de egalitate.

Dle Balian, ce ne puteti spune despre cooperarea ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului in cadrul Granturilor Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice?

JB: Ambasada SUA la Chisinau, prin intermediul Granturilor Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice a finantat atat proiecte comune, in coparteneriat, cat si organizatii care au aplicat individual cu scopul de a implementa proiectul in regiune, avand un grup-tinta transnistrean. Am finantat cateva proiecte de acest gen si incurajam organizatiile transnistrene sa creeze

parteneriate cu cele de pe malul drept. Initiativa nu trebuie sa vina doar de la organizatiile de aici, ea poate veni si de pe celalalt mal si astfel de colaborari sunt binevenite: aplicare comuna, implementare si cooperare bilaterala.

Va multumim pentru timpul acordat.

Pentru conformitate:

Dorina BALTAG

Sursa: Forum Civic Nr. 21