Interviu cu Elena Borta, membru al reprezentantei AIESEC la Chisinau



AIESEC este baza unei cariere de succes. Interviu Info-Prim Neo cu Elena Borta, membru al reprezentantei AIESEC la Chisinau

AIESEC este cea mai mare organizatie internationala, apolitica, independenta, non-profit, condusa de studenti si proaspat absolventi ai institutiilor superioare de invatamint. Elena Borta este unul dintre cei 80 de membri ai reprezentantei AIESEC la Chisinau. Pe parcursul celor doi ani de activitate in organizatie ea a invatat sa-si aleaga directia in viata. Mai multe despre experienta acumulata si despre stagierea de munca peste hotare in interviul de mai jos.

Ce te-a determinat sa intri in echipa AIESEC?

- Este cea mai buna scoala de management si locul ideal de a cunoaste si interactiona cu mediul de afaceri. Fiind studenta, am realizat ca la facultate primesc doar cunostinte teoretice, pe cand in AIESEC aveam oportunitatea de a invata din experienta acumulata. Am ramas impresionata de membrii foarte activi si entuziasti din AIESEC. Nu am stat mult pe ganduri... am completat aplicarea de indata.

Doi ani de activitate intr-un ONG este o perioada destul de indelungata pentru tinerii de azi. Ce te-a facut sa ramai atata timp?

- În primul rind, cred ca societatea are o parere eronata despre ceea ce inseamna a lucra intr-un ONG. Nu este pierdere de timp! Dimpotriva, investesti foarte mult in tine. În AIESEC m-am dezvoltat ca personalitate, am devenit mai puternica prin experienta pe care am acumulat-o. Mi-am facut multi prieteni si am stabilit contacte cu oameni de afaceri din Republica Moldova, dar si de peste hotarele acesteia.

Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care le-ai invatat in aceasta perioada?

- Sunt mult mai multe decat trei. Totusi, cel mai esential este faptul ca am obtinut cunostinte in domeniul managementului proiectului, in aria Human Resources project managment (managementul echipei) si public speaking (arta oratorica). Cel mai important lucru este ca AIESEC mi-a oferit o directie in viata, am decis unde vreau sa merg si ce vreau sa ating in viitor.

Cum contribuie experienta la AIESEC asupra carierei dupa „absolvire", in cazul in care un tanar vrea sa se angajeze in campul muncii?

- În AIESEC faci cariera. Pentru un membru AIESEC este cu mult mai usor sa se angajeze, deoarece are un bagaj mare de cunostinte si experienta care este pretuita de companii. De aceea, pot sa spun ca AIESEC este primul pas in cariera mea.

Care sunt cele mai mari realizari ale tale in AIESEC?

- Ma mandresc cu experienta de liderism pe care am avut-o - coordonarea Congresului National 2008. Fiind presedinte de proiect, am invatat de la A la Z de ce este nevoie pentru a-l implementa si care sunt riscurile unei astfel de activitati. Am pus suflet si am invatat mult. Experienta de exchange este al doilea lucru pentru care s-a meritat sa ma aflu aici. Am facut stagiere de munca peste hotare - in Germania. Asta poate face orice student, membru AIESEC, in functie de specialitatea ce si-a ales-o. Destinatia poate fi aleasa dintr-o baza larga de date - 106 tari membre AIESEC.

Ce ai obtinut din acest schimb de experienta?

- Exchange are multe avantaje. Am invatat multe lucruri despre oameni cu alte traditii. Despre cultura tarii, modul de lucru si profesionalismul germanilor. Lucrand in compania InternetConcept, mi-am aprofundat cunostintele in marketing. Pe langa experienta profesionala, este o sansa extraordinara sa-ti faci prieteni.

În 2008, la Festivalul Voluntarilor AIESEC a primit premiul "Cel mai activ ONG al anului". Cum crezi, ce sta la baza unei dezvoltari atat de rapide in doar 5 ani de activitate?

- În primul rand, este vorba despre mediul de invatare. Un membru nou-intrat in organizatie are parte de atatea traininguri si sanse de invatare, incat in scurt timp, acesta devine un profesionist fie in aria de resurse umane, fie in cea de vanzari sau finante, marketing sau proiecte. În plus, tinerii din AIESEC au pasiune si dedicatie pentru ceea ce fac, de aceea lucrurile ies de cele mai multe ori, foarte bine, iar proiectele au un impact larg. Ca si concept, AIESEC opereaza cu anumite procese si instumente de lucru care vin de la nivel international si sunt adaptate la realitatea locala.

Care este cea mai acuta problema a tineretului in zilele noastre si cum ajuta AIESEC la solutionarea ei?

- Problema reala a tineretului in RM este lipsa de informare, motivare si neglijenta statului fata de tineri. Este greu sa fii tanar in aceste zile in Moldova. Multi dintre noi nu cunosc incotro pleaca si unde vor sa ajunga. În acest scop, AIESEC organizeaza proiecte educationale pentru studenti (Next Step, ICO) si pentru liceeni (Start Smart). AIESEC se face auzit si aduce schimbarea in tinerii care participa la proiecte. 

Info-Prim Neo